Предсједница Републике Српске присуствовала тематској сједници Владе Републике Српске

29/08/2019

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић присуствовала је тематској сједници Владе Републике Српске на којој је размотрена информација о стању у области предшколског, основног и средњег васпитања и образовања.
Предсједница Републике нагласила је да је образовање кључ за развој Српске.

„Образовни систем морамо модернизовати и унаприједити у сваком смислу и зато требамо приступити његовој реформи“, рекла је предсједница Цвијановић на конференцији за новинаре послије тематске сједнице Владе Републике Српске.

Према мишљењу предсједнице Републике, потребно је започети реформу образовања, јер Српска више нема потребу да се бави елементраним финансијским проблемима.

„Прави назив за реформу јесте `Нова школа за ново доба` и сигурна сам да ће родитељи и наставни кадар поздравити оно што треба да се ради, јер је Влада опредијељена за унапређење и стварање бољих услова за рад просвјетних радника и боравак ученика у школама. То значи побољшана инфраструктура, боља опрема, наставна средства и иновација и модернизација у систему наставног процеса и стицања знања“, рекла је предсједница Цвијановић.

Предсједница Српске је рекла да је у структури запослених мање од 10 одсто кадра који је неколико година пред пензијом, што значи да се на неки начин излази из традиционалног оквира.

„Републички педагошки завод и Завод за образовање одраслих морају ићи у корак са ресорним министарством у спровођену реформе образовања. Важан је и споразум који је постигнут са послодавцима о обављању праксе. Зато очекујем да институције преузму одговорност и да се озбиљно бавимо питањима преквалификације и доквалификације, јер је наш напредак везан за образовање“, додала је предсједница Цвијановић и оцијенила да је један од проблема мањи број уписаних ђака.

Предсједница Републике Српске је навела да је питање образовања повезано и са националним програмом демографске обнове и да ће 11. септембра бити промивисан материјал који се односи на ово питање.