Predsjednica Republike Srpske prisustvovala tematskoj sjednici Vlade Republike Srpske

29/08/2019

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović prisustvovala je tematskoj sjednici Vlade Republike Srpske na kojoj je razmotrena informacija o stanju u oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg vaspitanja i obrazovanja.
Predsjednica Republike naglasila je da je obrazovanje ključ za razvoj Srpske.

“Obrazovni sistem moramo modernizovati i unaprijediti u svakom smislu i zato trebamo pristupiti njegovoj reformi”, rekla je predsjednica Cvijanović na konferenciji za novinare poslije tematske sjednice Vlade Republike Srpske.

Prema mišljenju predsjednice Republike, potrebno je započeti reformu obrazovanja, jer Srpska više nema potrebu da se bavi elementranim finansijskim problemima.

“Pravi naziv za reformu jeste `Nova škola za novo doba` i sigurna sam da će roditelji i nastavni kadar pozdraviti ono što treba da se radi, jer je Vlada opredijeljena za unapređenje i stvaranje boljih uslova za rad prosvjetnih radnika i boravak učenika u školama. To znači poboljšana infrastruktura, bolja oprema, nastavna sredstva i inovacija i modernizacija u sistemu nastavnog procesa i sticanja znanja”, rekla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Srpske je rekla da je u strukturi zaposlenih manje od 10 odsto kadra koji je nekoliko godina pred penzijom, što znači da se na neki način izlazi iz tradicionalnog okvira.

“Republički pedagoški zavod i Zavod za obrazovanje odraslih moraju ići u korak sa resornim ministarstvom u sprovođenu reforme obrazovanja. Važan je i sporazum koji je postignut sa poslodavcima o obavljanju prakse. Zato očekujem da institucije preuzmu odgovornost i da se ozbiljno bavimo pitanjima prekvalifikacije i dokvalifikacije, jer je naš napredak vezan za obrazovanje”, dodala je predsjednica Cvijanović i ocijenila da je jedan od problema manji broj upisanih đaka.

Predsjednica Republike Srpske je navela da je pitanje obrazovanja povezano i sa nacionalnim programom demografske obnove i da će 11. septembra biti promivisan materijal koji se odnosi na ovo pitanje.