Инаугурациони говор

 

Ваша светости,

Ваша преосвештенства,

Уважени муфтија бањалучки и бискупе господине Комарица,

Уважена предсједнице Владе Републике Србије Ана Брнабић, хвала што сте дошли. Веома ми је значајно што сте ту са Вашим министрима. Желим све да вас поздравим и да вас замолим да пренесете моје поздраве предсједнику  Србије господину Вучићу.

Уважени предсједниче Народне Скупштине Републике Српске господине Ненаде Стевандићу,

Предсједниче Владе господине Вишковићу,

Уважена госпођо Жељка Цвијановић досадашњи предсједниче Републике Српске,

Господине Чавара, предсједниче Федерације БиХ посебно желим да Вас поздравим,

Уз пуно захвалности поздрављам  вас, екселенције, који сте ми вечерас указали посебну част и на неки начин створили обавезу да у наредним данима и годинама предано радимо на успостављању стабилности, мира и свега онога што је наш заједнички интерес.

Поносан сам на чињеницу да сте нашли вријеме да сте ту. Веома добро ћемо то примјетити као што ћемо примјетити и оне који нису ту. У сваком случају, ни ја не знам шта је, али сигурно да је политика допринијела томе да сам трећи пут изабран за предсједника Републике Српске. У овом мандату, у годинама и веома изазовном времену које долази увијек мислимо да оно што долази испред нас да можда је теже од оног што је било иза нас. Прошли смо пандемије и много чега другога. Овдје, на овим просторима, никада није досадно, увијек су неки процеси који траже нови ангажман и много чега другог.

Чини ми се да одговорност коју сам добио у овом мандату је далеко већа него раније. И то није зато што сам ја са више година данас и што више разумијем, него зато што знам и што сам разумио поруку народа који ме је, не само три пута бирао за предсједника Републике, него ме бирао и три пута за предсједника  Владе и једном за српског члана Предсједништва, говори о томе да сам заиста велики дужник овом народу у испуњавању очекивања. А мислим да могу да их разумијем. Оно што народ од мене очекује, а то је да очувам мир и стабилност и оно што би ми у обичном говору рекли да очувам Републику Српску. И оно што ћу радити, непрестано ћу то и чинити. Република Српска у свом оквиру у вези са Дејтонским споразумом има много и довољно капацитета да се изрази и Срби су овдје прихватили да остану у БиХ зато што су добили Дејтонски споразум и Устав у оквиру тога који је јасно одредио позицију Републике Српске.

Нажалост, ми мислимо да су нам узета нека права добијена тим споразумом. Веома предано ћемо радити и покушати да увјеримо многе да је веома важно да се нама та права врате и да успоставимо функције које су, а њих је 83, по нама, неоправдано одузете. Трудићемо се да то чинимо искључиво политичким средствима, сматрамо да имамо права на то. И ми желимо Устав БиХ онако како је он написан, а ми ћемо одлучивати да ли хоћемо или нећемо улазити у реформе које су овакве или онакве, а често су нам сервиране као нешто што морамо да урадимо на нашу штету.

Свакако бити предсједник Републике Српске је велика част. Република Српска непосредно бира предсједника. Ови избори су били велика шанса за многе друге, али ето народ је изабрао ипак мене. Говорећи о томе да ми дају још један мандат, ја га сигурно нећу довести у питање. Радићу предано сваки дан и са Србијом и са Црном Гором и са Хрватском и са Федерацијом, окружењем, да наши односи буду што бољи. Радићемо наравно и са Европском унијом на питањима која су важна за наш европски пут којег се још нисмо одрекли. Ми желимо да будемо на том путу. Желимо да имамо више и уважићемо сваког оног ко са нама жели да разговара о свим тим питањима, а не да разговара о нама. Ово су наша питања, ми смо суверено надлежни за то. И то ћемо чинити, и позивамо све и у бриселској администрацији, и у земљама чланицама да на неки начин препакују приоритете и покушамо да ријешимо наша међусобна питања, а не да се истрајно инсистира на питањима која се никада неће ријешити. То нама понекад личи да се то намјерно ради да се не би никуда отишло. Желимо и хоћемо ка Европској унији и то није спорно. Али једнако тако Република Српска је донијела суверену одлуку да не жели и неће да буде чланица НАТО-а и то ће бити у оквиру у којем ћу се ја кретати и понашати, али једнако тако желимо и хоћемо да сарађујемо на тим питањима.

Желимо да сарађујемо и са другим великим земљама. Европска унија, Русија, Кина, и наравно друге, као што су Сједињене Америчке Државе. Али, ми морамо да водимо искључиво рачуна о себи. Свих ових година, свих ових мандата, од наших партнера из иностранства научио сам да водимо рачуна о себи. И то ћемо чинити без оклијевања. Не вријеђајући никога и не доводећи никога у питање.

Желим да кажем да сам данас почео са консултацијама за мандатара и данас сам имао свој први радни састанак са потпредсједницима из реда бошњачког и хрватског народа. Морам да кажем да је оно што смо ми данас договорили да је заиста релаксирајуће и обећавајуће. Желим заједно са њима да се бавим питањима везаним за обични народ. Да заједно са њима одем у њихове заједнице, бошњачку и хрватску, и да тамо видимо шта можемо да учинимо и да урадимо, јер то су људи који живе у Републици Српској и они једнако требају да имају пажњу наших институција и у том погледу веома добро разумијем, Ваша Светости, поруке које сте рекли.

Мир међу нама, наравно, мора да буде приоритет. Република Српска не тражи ништа осим да буде поштована њена уставна позиција. Мораће они који одлучују коначно признати да са нама разговарају о већ предузетим реформама. Ми нисмо задовољни са системом правосуђа у БиХ. Оно је отргнуто и наметнуто мимо наше воље, нисмо задовољни и неким другим сегментима. Окрећући главу од тога ништа се неће постићи. Ми ћемо брзо, можда брже него икада до сада, имати формиране институције власти на нивоу БиХ и уколико буде разговора међу нама о нашим проблемима, без наметања са стране апсолутно је могуће да се крећемо нешто брже. Али да би то радили морамо једни другима да не сметамо.

Данас, неоправдано на нивоу БиХ, заустављени су пројекти чија је вриједност преко три милијарде у Републици Српској. Објашњење које сам тражио као члан Предсједништва БиХ никада нисам добио. Речено ми је да немају потребе да ми објашњавају зашто гласају против, а ја мислим да је то најгора могућа ствар. Ја не желим да зауставим ниједан пројекат у Федерацији БиХ, не желим да зауставим ниједан пројекат ни Бошњацима ни Хрватима, не желим да учиним ништа лоше иједном поједницу ни човјеку, без обзира које вјере и нације био. Али једнако ја сам предсједник Републике и нећу дозволити да неко зауставља пројекте чија је вриједност три милијарде само зато што неко има хир да то учини.

Желим да се захвалим и господину амбасадору Руске Федерације и Руској Федерацији на контактима које имамо, развоју који имамо, подршку коју добијамо. То је нешто што је за нас веома важно и ми ћемо наставити тиме да се на тај начин крећемо. Ми смо сувише мала заједница да би чак и прихватили  игру која се дешава у вези са сукобом у Украјини и да би се око тога опредијељивали. Ми не желимо да изгубимо ниједно партнерство, ми желимо да останемо партенери са свима, а они који желе да нас стрпају само у своје политичко окриље морају  да знају да ћемо ипак остати своји и да ћемо стрпљиво сачекати да се тај сукоб што прије заврши и да се поставе основе трајног мира, непоколебљивог мира у Европи и у свијету. Република Српска мора да искористи све своје добре односе са свима и ја вас позивам на сарадњу, позивам вас на мир, толеранцију. Бићу доступан и отворен за све људе, све идеје, само немојте дирати Републику Српску, то не могу поднијети и у мени нико неће имати сарадника на било каквим опструкцијама за добар пут и развој Републике Српске.

Нисмо ми ни против Босне и Херцеговине као што то покушавају да направе неки овдје, ми смо за Босну и Херцеговину каква пише у Уставу. Дајте нам ту Босну и Босна није спорна. БиХ са реформама високих представника и тих лажи којих смо се нагледали и наслушали свих претходних деценија за нас је неприхватљива и неће бити одржива. Можда вам дјелује да смо мали, па можда нећемо моћи ништа да урадимо, а ја вам кажем да оно што је велико код нас је карактер који имамо, истрајност коју имамо и научио сам једну лекцију, а то је да ако хоћеш да будеш успјешан онда мораш да будеш истрајан и када је добро и када није добро, а ми смо ето истрајни. Ми само тражимо нашу уставну позицију и ништа више, али наравно ни мање и мислим да ћемо се на томе разумјети. Можемо да разговарамо и о реформама у Босни и Херцеговини, али морамо поново да причамо и о правосуђу, морамо поново да причамо о злоупотребама обавјештајне службе коју смо пребацили на ниво БиХ, а она је постала служба против Републике Српске, против нас, ми смо главни који су они пратили, ми то не желимо више  да гледамо. Они су пратили Србију, пратили нас и то није обавјештајна служба коју ми хоћемо да подржимо и ако не буде реформе ми ћемо то отказати. Нећемо оклијевати да то откажемо. И морам вам исто тако рећи, немојте мислити да вам то говорим без покрића, а покриће је моје сазнање и моје увјерење и мојих сарадника који упорно остајемо на истим позицијама, немојте нас искушавати на питањима надлежности Републике Српске, прихватите и помозите да разговарамо, све што се договоримо ми ћемо одржати.

Хоћемо мир, хоћемо стабилност хоћемо добру сарадњу са Европском унијом, Србијом, Хрватском, Русијом, Кином, са свима, ко год жели и ко год хоће отворена су врата. Република Српска је довољно широка и довољно велика са својим срцем и жељом да прихвати све и друкчије и друге, изблиза и издалека, других вјера и нација и Република Српска је ту да би показали управо оно најбоље што српски народ који је већински овдје показује, а то је ширина за друге, ширина за госта, прихватање других, друкчијих и прихватање свега што доноси и доприноси мир.

Живи и здрави били. Живјела Република Српска и српски народ.

Хвала вам свима који сте овдје.

Желим да дигнем ову чашу у име свих нас. У ваше здравље, вас лично, ваших породица, ваших народа, држава и предузећа и свега што представљате или чините, да очувамо мир и стабилност у овом тешком времену и неизвјесним временима. Разговарајмо о свему. Будимо људи и тако се и понашајмо.

Живи и здрави били.