Предсједница Републике Српске разговарала са министром спољних послова у Влади Републике Србије

17/03/2021

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић разговарала је данас у Источном Сарајеву са министром спољних послова у Влади Републике Србије Николом Селаковићем.

Предсједница Републике Српске изјавила је да је са министром спољних послова Србије разговарала о јачању сарадње која је у претходном периоду била одлична.

Предсједница Цвијановић рекла је да постоји стратешка заинтересованост за сарадњу у области инфраструктуре, енергетике, здравства, школства и спорта.

Изразивши опредјељење да сарадња Републике Српске и Србије буде настављена, предсједница Републике истакла је да је од стратешког интереса реализација неколико великих пројеката, од којих је један наставак изградње ауто-пута од Добоја, преко Вукосавља и Бијељине до Раче.

„Једна од важнијих тема јесте коначан завршетак активности када је у питању мост „Братољуб“ који је Србија изградила прије неколико година, Република Српска је изградила приступне саобраћајнице, а остала је обавеза нивоа БиХ када је у питању заједнички гранични прелаз“, рекла је предсједница Цвијановић.

Предсједница Републике додала је да би, према садашњим информацијама, током ове године требало да буду завршене активности у вези са граничним прелазом на мосту „Братољуб“ код Братунца.

„То нас јако радује јер ће значити бољу комуникацију за наше грађане и привреднике“, рекла је предсједница Цвијановић, подсјећајући да се у пројекaт изградње моста код Братунца ушло на захтјев привредника из тог дијела Републике Српске.

Предсједница Републике Српске навела је, као један од великих стратешких пројеката, и планирану изградњу аеродрома у Требињу, у коју Србија намјерава да уложи готово 100 милиона евра.  

„То је пројекат који ће значити много за сав наш народ који живи у том дијелу Републике Српске, али и свакако комуникацијски у регионалном контексту“, истакла је предсједница Српске.

Предсједница Републике рекла је да су почете одређене активности у вези са изградњом енергетских објеката у горњем току Дрине, за које је рекла да ће бити од значаја у енергетском, привредном и животном смислу за грађане Србије и Српске.

„Радује ме добра комуникација између наших установа образовања и школства, која иде узлазном линијом“, навела је предсједница Српске.

Предсједница Републике Српске изразила је посебну захвалност Србији што је својим донацијама у претходним годинама оставила траг у свакој општини Републике Српске, а нарочито за помоћ у прошлој и овој години, у вријеме кризе изазване вирусом корона.

„У наредном периоду гледаћемо како остваривати све оно што је добро од заједничких пројеката за све наше грађане“, поручила је предсједница Републике.

Предсједница Цвијановић је посебно захвалила министру Селаковићу за избалансиран однос према свима који живе у БиХ и њиховим потребама, истичући да његово добро познавање прилика у БиХ и Републици Српској може да допринесе јачању односа земаља у региону.