Predsjednica Republike Srpske razgovarala sa ministrom spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije

17/03/2021

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je danas u Istočnom Sarajevu sa ministrom spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikolom Selakovićem.

Predsjednica Republike Srpske izjavila je da je sa ministrom spoljnih poslova Srbije razgovarala o jačanju saradnje koja je u prethodnom periodu bila odlična.

Predsjednica Cvijanović rekla je da postoji strateška zainteresovanost za saradnju u oblasti infrastrukture, energetike, zdravstva, školstva i sporta.

Izrazivši opredjeljenje da saradnja Republike Srpske i Srbije bude nastavljena, predsjednica Republike istakla je da je od strateškog interesa realizacija nekoliko velikih projekata, od kojih je jedan nastavak izgradnje auto-puta od Doboja, preko Vukosavlja i Bijeljine do Rače.

“Jedna od važnijih tema jeste konačan završetak aktivnosti kada je u pitanju most „Bratoljub“ koji je Srbija izgradila prije nekoliko godina, Republika Srpska je izgradila pristupne saobraćajnice, a ostala je obaveza nivoa BiH kada je u pitanju zajednički granični prelaz”, rekla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike dodala je da bi, prema sadašnjim informacijama, tokom ove godine trebalo da budu završene aktivnosti u vezi sa graničnim prelazom na mostu “Bratoljub” kod Bratunca.

“To nas jako raduje jer će značiti bolju komunikaciju za naše građane i privrednike”, rekla je predsjednica Cvijanović, podsjećajući da se u projekat izgradnje mosta kod Bratunca ušlo na zahtjev privrednika iz tog dijela Republike Srpske.

Predsjednica Republike Srpske navela je, kao jedan od velikih strateških projekata, i planiranu izgradnju aerodroma u Trebinju, u koju Srbija namjerava da uloži gotovo 100 miliona evra.  

“To je projekat koji će značiti mnogo za sav naš narod koji živi u tom dijelu Republike Srpske, ali i svakako komunikacijski u regionalnom kontekstu”, istakla je predsjednica Srpske.

Predsjednica Republike rekla je da su počete određene aktivnosti u vezi sa izgradnjom energetskih objekata u gornjem toku Drine, za koje je rekla da će biti od značaja u energetskom, privrednom i životnom smislu za građane Srbije i Srpske.

“Raduje me dobra komunikacija između naših ustanova obrazovanja i školstva, koja ide uzlaznom linijom”, navela je predsjednica Srpske.

Predsjednica Republike Srpske izrazila je posebnu zahvalnost Srbiji što je svojim donacijama u prethodnim godinama ostavila trag u svakoj opštini Republike Srpske, a naročito za pomoć u prošloj i ovoj godini, u vrijeme krize izazvane virusom korona.

“U narednom periodu gledaćemo kako ostvarivati sve ono što je dobro od zajedničkih projekata za sve naše građane”, poručila je predsjednica Republike.

Predsjednica Cvijanović je posebno zahvalila ministru Selakoviću za izbalansiran odnos prema svima koji žive u BiH i njihovim potrebama, ističući da njegovo dobro poznavanje prilika u BiH i Republici Srpskoj može da doprinese jačanju odnosa zemalja u regionu.