Предсједница Републике Српске разговарала са делегацијом Републике Хрватске

29/10/2020

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић разговарала је  данас са делегацијом Републике Хрватске, коју је предводио предсједник Одбора за регионални развој и фондове Европске уније хрватског Сабора Марко Павић.

На састанку, којем је присуствовао предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић са сарадницима, разговарано је о политичким и економским темама у Републици Српкој, БиХ и региону, те другим актуелним питањима.

Разговарано је и о могућностима јачања привредне  сарадње и снажнијег инфраструктурног повезивања Републике Српске и Републике Хрватске. У том контексту истакнут је значај изградње моста преко ријеке Саве код Градишке, те констатовано да је ријеч о важном инфраструктурном пројекту како за Српску и БиХ, тако и за Хрватску и цијелу регију.

Изражено је увјерење да ће мост на Сави, гранични прелаз, царински терминал, као и потребне саобраћајнице, бити у функцији до краја 2022. године.

Такође, оцијењено је да ће питање санацијe моста и прекатегоризацијe граничног прелаза за теретни саобраћај Нови Град – Двор, бити ријешено већ наредне године, што ће значајно подстаћи привреду и запошљавање у општини Нови Град.

На састанку је закључено да постоје бројне могућности прекограничне сарадње и партнерства, кроз заједничко аплицирање за пројекте у оквиру програма INTERREG IPA.

Реализована посјета хрватске делегације Републици Српској представља наставак разговора које је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик водио у Загребу у септембру ове године са највишим званичницима Републике Хрватске.