Predsjednica Republike Srpske razgovarala sa delegacijom Republike Hrvatske

29/10/2020

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je  danas sa delegacijom Republike Hrvatske, koju je predvodio predsjednik Odbora za regionalni razvoj i fondove Evropske unije hrvatskog Sabora Marko Pavić.

Na sastanku, kojem je prisustvovao predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković sa saradnicima, razgovarano je o političkim i ekonomskim temama u Republici Srpkoj, BiH i regionu, te drugim aktuelnim pitanjima.

Razgovarano je i o mogućnostima jačanja privredne  saradnje i snažnijeg infrastrukturnog povezivanja Republike Srpske i Republike Hrvatske. U tom kontekstu istaknut je značaj izgradnje mosta preko rijeke Save kod Gradiške, te konstatovano da je riječ o važnom infrastrukturnom projektu kako za Srpsku i BiH, tako i za Hrvatsku i cijelu regiju.

Izraženo je uvjerenje da će most na Savi, granični prelaz, carinski terminal, kao i potrebne saobraćajnice, biti u funkciji do kraja 2022. godine.

Takođe, ocijenjeno je da će pitanje sanacije mosta i prekategorizacije graničnog prelaza za teretni saobraćaj Novi Grad – Dvor, biti riješeno već naredne godine, što će značajno podstaći privredu i zapošljavanje u opštini Novi Grad.

Na sastanku je zaključeno da postoje brojne mogućnosti prekogranične saradnje i partnerstva, kroz zajedničko apliciranje za projekte u okviru programa INTERREG IPA.

Realizovana posjeta hrvatske delegacije Republici Srpskoj predstavlja nastavak razgovora koje je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik vodio u Zagrebu u septembru ove godine sa najvišim zvaničnicima Republike Hrvatske.