Предсједница Републике Српске присуствовала свечаном отварању Фестивала домаћих производа

13/09/2019

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић присуствовала је вечерас у Бањалуци свечаном отварању Фестивала домаћих производа, који организује Удружење младих економиста (УМЕК).

Предсједница Цвијановић рекла је да је приоритет Српске заштита домаћих производа, те да јој је задовољство подржати Други фестивал домаћих производа, препознат као мјесто које шаље позитивне поруке.

„Ово је иницијатива младих људи који желе да раде и промовишу домаће производе, те допринесу подизању свијести становништва о квалитету наших производа, као и потреби да купујемо своје, умјесто да дајемо приоритет страним производима“, рекла је предсједница Српске.

Предсједница Цвијановић је навела да је манфестација ове године окупила више од 60 учесника, те да све већи број учесника говори да је фестивал препознат као мјесто које шаље позитивне поруке.

„Ово се може посматрати и као квалитетан наставак активности које Влада Републике Српске спроводи с циљем промоције домаћих производа и инвестирања у Републику Српску, а који потиче од младих људи“, рекла је предсједница Републике.

Предсједница Српске је истакла значај фестивала који је окупио и неке од најзначајнијих произвођача из Републике Српске, те самим тим добио и подршку републичких институција.

Предсједница Цвијановић је поновила да је приоритет Републике Српске заштита домаће производње, али када је ријеч о спољно-трговинском пословању и многим другим активностима, потребно је имати у виду и да се то налази на нивоу БиХ.

„Наше републичке институције су чак прије неколико година нашле и партнере у Федерацији БиХ и разговарали о томе како заштитити домаћу производњу, али нисмо наишли на позитиван одијек са нивоа БиХ“, рекла је предсједница Српске.

Предсједница Републике је истакла да није тачно да је питање заштите домаће производње неспојиво са кретањем БиХ ка ЕУ у смислу либерализације тржишта, јер постоје одређени изузеци и могу се примијенити одређене мјере, сезонског, а не сталног карактера.