Predsjednica Republike Srpske prisustvovala svečanom otvaranju Festivala domaćih proizvoda

13/09/2019

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović prisustvovala je večeras u Banjaluci svečanom otvaranju Festivala domaćih proizvoda, koji organizuje Udruženje mladih ekonomista (UMEK).

Predsjednica Cvijanović rekla je da je prioritet Srpske zaštita domaćih proizvoda, te da joj je zadovoljstvo podržati Drugi festival domaćih proizvoda, prepoznat kao mjesto koje šalje pozitivne poruke.

„Ovo je inicijativa mladih ljudi koji žele da rade i promovišu domaće proizvode, te doprinesu podizanju svijesti stanovništva o kvalitetu naših proizvoda, kao i potrebi da kupujemo svoje, umjesto da dajemo prioritet stranim proizvodima“, rekla je predsjednica Srpske.

Predsjednica Cvijanović je navela da je manfestacija ove godine okupila više od 60 učesnika, te da sve veći broj učesnika govori da je festival prepoznat kao mjesto koje šalje pozitivne poruke.

„Ovo se može posmatrati i kao kvalitetan nastavak aktivnosti koje Vlada Republike Srpske sprovodi s ciljem promocije domaćih proizvoda i investiranja u Republiku Srpsku, a koji potiče od mladih ljudi“, rekla je predsjednica Republike.

Predsjednica Srpske je istakla značaj festivala koji je okupio i neke od najznačajnijih proizvođača iz Republike Srpske, te samim tim dobio i podršku republičkih institucija.

Predsjednica Cvijanović je ponovila da je prioritet Republike Srpske zaštita domaće proizvodnje, ali kada je riječ o spoljno-trgovinskom poslovanju i mnogim drugim aktivnostima, potrebno je imati u vidu i da se to nalazi na nivou BiH.

„Naše republičke institucije su čak prije nekoliko godina našle i partnere u Federaciji BiH i razgovarali o tome kako zaštititi domaću proizvodnju, ali nismo naišli na pozitivan odijek sa nivoa BiH“, rekla je predsjednica Srpske.

Predsjednica Republike je istakla da nije tačno da je pitanje zaštite domaće proizvodnje nespojivo sa kretanjem BiH ka EU u smislu liberalizacije tržišta, jer postoje određeni izuzeci i mogu se primijeniti određene mjere, sezonskog, a ne stalnog karaktera.