Предсједница Републике Српске присуствовала сједници Управног одбора Завода за запошљавање Републике Српске

11/10/2019

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић присуствовала је сједници Управног одбора Завода за запошљавање Републике Српске на којој су разматране активности у оквиру реализације „Програма подстицаја развоја предузетништва код младих старости до 35 година – Старт – ап Српска“.
За други циклус „Програма подстицаја развоја предузетништва код младих до 35 година – Старт-ап Српска“ обезбијеђена су 4,4 милиона KМ, а пројекти који ће бити финансирани одобрени су на данашњој сједници Управног одбора Завода за запошљавање Републике Српске у Бањалуци.

Предсједница Републике, која је била домаћин сједници Управног одбора Завода за запошљавање, рекла је да овај програм већ даје резултате.

„У прошлом циклусу било је обезбијеђено 3,6 милиона KМ, а исти износ и за други циклус. У првом циклусу средства је добило 112 лица која су запослила додатних 40 радника. У другом циклусу су одобрена 102 пројекта и надамо се да ћемо имати укупно најмање 150 нових запослених“, нагласила је предсједница Цвијановић.

Предсједница Републике је појаснила да се програм финансира новцем који је Република Српска добила од Владе Србије, те који су обезбиједили Влада Републике Српске и Завод за запошљавање Српске.

„Подршку су добили они за које сматрамо да могу бити самоодрживи, који су показали иницијативу и изашли са добрим пословним планом. Они су добили бесповратна средства за покретање посла. Ова активност се одвија уз друге пројекте који постоје у оквиру Програма за запошљавање за који се издвајају значајна средства. У кризним временима годишње смо издвајали 16 милиона KМ, а сада тај износ достиже 30 милиона KМ“, рекла је предсједница Цвијановић.

Према ријечима предсједнице Српске, овај програм третирају на посебан начин као саставни дио националног програма демографске обнове.

„Једна димензија националног програма демографске обнове су пронаталитетне мјере, а друга помоћ младим људима да се покажу у бизнису и да приступе самозапошљавању уз подршку државе са озбиљним износом новца који не морају да врате ако ураде оно на шта су се обавезали. Свакоме ко има озбиљну намјеру и амбицију ово може послужити као добра основа“, нагласила је предсједница Цвијановић и истакла да ће Српска наставити са овим програмом и да ће га јачати као што је и договорено на сједници Управног одбора Завода за запошљавање.