Predsjednica Republike Srpske prisustvovala sjednici Upravnog odbora Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske

11/10/2019

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović prisustvovala je sjednici Upravnog odbora Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske na kojoj su razmatrane aktivnosti u okviru realizacije „Programa podsticaja razvoja preduzetništva kod mladih starosti do 35 godina – Start – ap Srpska“.
Za drugi ciklus “Programa podsticaja razvoja preduzetništva kod mladih do 35 godina – Start-ap Srpska” obezbijeđena su 4,4 miliona KM, a projekti koji će biti finansirani odobreni su na današnjoj sjednici Upravnog odbora Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske u Banjaluci.

Predsjednica Republike, koja je bila domaćin sjednici Upravnog odbora Zavoda za zapošljavanje, rekla je da ovaj program već daje rezultate.

“U prošlom ciklusu bilo je obezbijeđeno 3,6 miliona KM, a isti iznos i za drugi ciklus. U prvom ciklusu sredstva je dobilo 112 lica koja su zaposlila dodatnih 40 radnika. U drugom ciklusu su odobrena 102 projekta i nadamo se da ćemo imati ukupno najmanje 150 novih zaposlenih”, naglasila je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike je pojasnila da se program finansira novcem koji je Republika Srpska dobila od Vlade Srbije, te koji su obezbijedili Vlada Republike Srpske i Zavod za zapošljavanje Srpske.

“Podršku su dobili oni za koje smatramo da mogu biti samoodrživi, koji su pokazali inicijativu i izašli sa dobrim poslovnim planom. Oni su dobili bespovratna sredstva za pokretanje posla. Ova aktivnost se odvija uz druge projekte koji postoje u okviru Programa za zapošljavanje za koji se izdvajaju značajna sredstva. U kriznim vremenima godišnje smo izdvajali 16 miliona KM, a sada taj iznos dostiže 30 miliona KM”, rekla je predsjednica Cvijanović.

Prema riječima predsjednice Srpske, ovaj program tretiraju na poseban način kao sastavni dio nacionalnog programa demografske obnove.

“Jedna dimenzija nacionalnog programa demografske obnove su pronatalitetne mjere, a druga pomoć mladim ljudima da se pokažu u biznisu i da pristupe samozapošljavanju uz podršku države sa ozbiljnim iznosom novca koji ne moraju da vrate ako urade ono na šta su se obavezali. Svakome ko ima ozbiljnu namjeru i ambiciju ovo može poslužiti kao dobra osnova”, naglasila je predsjednica Cvijanović i istakla da će Srpska nastaviti sa ovim programom i da će ga jačati kao što je i dogovoreno na sjednici Upravnog odbora Zavoda za zapošljavanje.