Предсједница Републике Српске присуствовала обиљежавању егзодуса Срба из западне Славоније 1995. године

01/05/2019

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић присуствовала је данас у Градишци обиљежавању егзодуса Срба из западне Славоније 1995. године.

Предсједница Републике Српске рекла је да се Срби са тугом сјећају етничког чишћења сународника из Хрватске, али исто тако исказују подршку онима који су нашли свој дом у Републици Српској након егзодуса у западној Славонији 1995. године.

„Желимо да покажемо солидарност и да смо дио истог друштва и укажемо на све неправде. Наша је обавеза да причамо о злочинима, поготово о онима о којима свијет не жели да говори, а ово је један од таквих злочина“, навела је предсједница Цвијановић.

Предсједница Републике је нагласила да свијет не жели да прича ни о овим цивилним жртвама – дјеци, мајкама и старицама који су се нашли у тим колонама, напуштајући своје домове, а који као да су избрисани са страница историје.

„Сва ова подручја која су била под заштитом УН су видјела највећа страдања. Поставље се питање – како је то могуће?“, каже предсједница Цвијaновић.

Предсједница Српске је нагласила да се не смију заборавити лицемјерства и злочини над Србима, али да се морају отварати врата за будућност нових генерација, које ће бити свјесне онога што се дешевало у прошлости и способни да граде будућност.