Predsjednica Republike Srpske prisustvovala obilježavanju egzodusa Srba iz zapadne Slavonije 1995. godine

01/05/2019

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović prisustvovala je danas u Gradišci obilježavanju egzodusa Srba iz zapadne Slavonije 1995. godine.

Predsjednica Republike Srpske rekla je da se Srbi sa tugom sjećaju etničkog čišćenja sunarodnika iz Hrvatske, ali isto tako iskazuju podršku onima koji su našli svoj dom u Republici Srpskoj nakon egzodusa u zapadnoj Slavoniji 1995. godine.

„Želimo da pokažemo solidarnost i da smo dio istog društva i ukažemo na sve nepravde. Naša je obaveza da pričamo o zločinima, pogotovo o onima o kojima svijet ne želi da govori, a ovo je jedan od takvih zločina“, navela je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike je naglasila da svijet ne želi da priča ni o ovim civilnim žrtvama – djeci, majkama i staricama koji su se našli u tim kolonama, napuštajući svoje domove, a koji kao da su izbrisani sa stranica istorije.

„Sva ova područja koja su bila pod zaštitom UN su vidjela najveća stradanja. Postavlje se pitanje – kako je to moguće?“, kaže predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Srpske je naglasila da se ne smiju zaboraviti licemjerstva i zločini nad Srbima, ali da se moraju otvarati vrata za budućnost novih generacija, koje će biti svjesne onoga što se deševalo u prošlosti i sposobni da grade budućnost.