Предсједница Републике Српске посјетила општину Лопаре

17/08/2021

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић разговарала је данас са руководством општине Лопаре.

Предсједница Републике изјавила је да је кроз сарадњу републичког и локалног нивоа потребно ријешити неколико важних стратешких питања за ову локалну заједницу, међу којима је посебно значајно питање путне инфраструктуре.

Предсједница Српске истакла је након састанка са начелником општине Лопаре Радом Савићем, да и изградња водовода заузима приоритетно мјесто.

„Разумијемо потребу да се ту интервенише и вјерујем да ће сва та процедура у оквиру нашег Министарства финансија бити завршена да би се ријешило једно овакво велико питање“, рекла је предсједница Цвијановић.

Предсједница Републике нагласила је да је на састанку са руководством ове општине имала прилику да саслуша шта су то реални проблеми са којима се суочава ова локална заједница, али и да разговарају на који начин заједничким снагама превазићи проблеме кроз сарадњу локалног и републичког нивоа.

Предсједница Цвијановић подсјетила је да сарадња са руководством општине Лопаре постоји од раније и подсјетила да су рјешавали бројне проблеме грађана након поплава из 2014. године кроз санирања клизишта, те заједничку изградњу 100 кућа кроз аранжман УНДП-а, локалне заједнице и Владе Републике на чијем челу је тада била.

Предсједница Српске истакла је да су то била тешка, изазовна времена, у којима су власти на оба нивоа показале да када се окупе заједно и када мобилишу снаге, могу да ураде добре ствари за грађане.

„Сигурна сам, а данас су ми то потврдили начелник и његови сарадници, да би многи од тих људи који су тада остали без кућа, напустили ову локалну заједницу. Међутим, брзо смо интервенисали и на тај начин ријешили проблем“, нагласила је предсједница Цвијановић.

Предсједница Републике је изразила задовољство тиме како данас изгледају те куће, напомињући да је то примјер добро реализованог пројекта.

„Наставићемо даље да радимо. Има много потреба. Договорили смо, такође, да ћемо заједничким снагама промијенити столарију и урадити нову фасаду на дјечијем вртићу“, рекла је предсједница Цвијановић.

Предсједница Српске навела је да је у плану интервенција из Кабинета предсједника Републике према једном спортском клубу.

„Желимо да учествујемо и омогућимо нашим спортистима да имају боље услове и да могу да остварују спортске циљеве“, напоменула је предсједница Републике.

Предсједница Цвијановић је додала да је заједничка порука данашњег састанка да надлежни разумију проблеме, те да желе да заједно раде.

„Желимо да развијамо сваку нашу локалну заједницу, зато што то значи развијање Републике Српске и сигурна сам да онда када радимо заједно, без обзира гдје се налазимо на политичком спектру, у суштини испуњавамо оно што јесте наша мисија и што наши грађани од нас очекују“, нагласила је предсједница Српске.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић посјетила је у Прибоју код Лопара халу у изградњи у коју је 651.000 КМ уложила Влада Србије и оцијенила да ће она дати нову динамику овој локалној заједници.

Предсједница Цвијановић се током обиласка ове хале са начелником општине Лопаре Радом Савићем увјерила да радови теку добро, те изразила задовољство једним таквим пројектом у овој локалној заједници.

Предсједница Републике Српске је рекла да би у производном погону у хали могло да буде запослено до 120 људи, што би дало нову динамику Лопарама.

„Подршка републичких власти свима на локалном нивоу који желе да раде на добробит својих грађана и сарађују са републичким институцијама, како бисмо дошли до сваког нашег човјека и помогли свима њима који јесу у потреби, али исто тако обезбиједили нашим младим генерацијама“, рекла је предсједница Републике.

Предсједница Српске је нагласила да подржава иницијативе које се рађају у свим локалним заједницама да се обезбјеђује стамбени простор јефтин, повољан, за младе брачне парове или људе младе који желе да остану у својим срединама.

„Мислим да ће то бити најбољи позив свима њима да могу добити кров над главом, али исто тако градити своју будућност, да ту имају своју дјецу“, истакла је предсједница Републике Српске.