Predsjednica Republike Srpske posjetila opštinu Lopare

17/08/2021

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je danas sa rukovodstvom opštine Lopare.

Predsjednica Republike izjavila je da je kroz saradnju republičkog i lokalnog nivoa potrebno riješiti nekoliko važnih strateških pitanja za ovu lokalnu zajednicu, među kojima je posebno značajno pitanje putne infrastrukture.

Predsjednica Srpske istakla je nakon sastanka sa načelnikom opštine Lopare Radom Savićem, da i izgradnja vodovoda zauzima prioritetno mjesto.

“Razumijemo potrebu da se tu interveniše i vjerujem da će sva ta procedura u okviru našeg Ministarstva finansija biti završena da bi se riješilo jedno ovakvo veliko pitanje”, rekla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike naglasila je da je na sastanku sa rukovodstvom ove opštine imala priliku da sasluša šta su to realni problemi sa kojima se suočava ova lokalna zajednica, ali i da razgovaraju na koji način zajedničkim snagama prevazići probleme kroz saradnju lokalnog i republičkog nivoa.

Predsjednica Cvijanović podsjetila je da saradnja sa rukovodstvom opštine Lopare postoji od ranije i podsjetila da su rješavali brojne probleme građana nakon poplava iz 2014. godine kroz saniranja klizišta, te zajedničku izgradnju 100 kuća kroz aranžman UNDP-a, lokalne zajednice i Vlade Republike na čijem čelu je tada bila.

Predsjednica Srpske istakla je da su to bila teška, izazovna vremena, u kojima su vlasti na oba nivoa pokazale da kada se okupe zajedno i kada mobilišu snage, mogu da urade dobre stvari za građane.

“Sigurna sam, a danas su mi to potvrdili načelnik i njegovi saradnici, da bi mnogi od tih ljudi koji su tada ostali bez kuća, napustili ovu lokalnu zajednicu. Međutim, brzo smo intervenisali i na taj način riješili problem”, naglasila je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike je izrazila zadovoljstvo time kako danas izgledaju te kuće, napominjući da je to primjer dobro realizovanog projekta.

“Nastavićemo dalje da radimo. Ima mnogo potreba. Dogovorili smo, takođe, da ćemo zajedničkim snagama promijeniti stolariju i uraditi novu fasadu na dječijem vrtiću”, rekla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Srpske navela je da je u planu intervencija iz Kabineta predsjednika Republike prema jednom sportskom klubu.

“Želimo da učestvujemo i omogućimo našim sportistima da imaju bolje uslove i da mogu da ostvaruju sportske ciljeve”, napomenula je predsjednica Republike.

Predsjednica Cvijanović je dodala da je zajednička poruka današnjeg sastanka da nadležni razumiju probleme, te da žele da zajedno rade.

“Želimo da razvijamo svaku našu lokalnu zajednicu, zato što to znači razvijanje Republike Srpske i sigurna sam da onda kada radimo zajedno, bez obzira gdje se nalazimo na političkom spektru, u suštini ispunjavamo ono što jeste naša misija i što naši građani od nas očekuju”, naglasila je predsjednica Srpske.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović posjetila je u Priboju kod Lopara halu u izgradnji u koju je 651.000 KM uložila Vlada Srbije i ocijenila da će ona dati novu dinamiku ovoj lokalnoj zajednici.

Predsjednica Cvijanović se tokom obilaska ove hale sa načelnikom opštine Lopare Radom Savićem uvjerila da radovi teku dobro, te izrazila zadovoljstvo jednim takvim projektom u ovoj lokalnoj zajednici.

Predsjednica Republike Srpske je rekla da bi u proizvodnom pogonu u hali moglo da bude zaposleno do 120 ljudi, što bi dalo novu dinamiku Loparama.

“Podrška republičkih vlasti svima na lokalnom nivou koji žele da rade na dobrobit svojih građana i sarađuju sa republičkim institucijama, kako bismo došli do svakog našeg čovjeka i pomogli svima njima koji jesu u potrebi, ali isto tako obezbijedili našim mladim generacijama”, rekla je predsjednica Republike.

Predsjednica Srpske je naglasila da podržava inicijative koje se rađaju u svim lokalnim zajednicama da se obezbjeđuje stambeni prostor jeftin, povoljan, za mlade bračne parove ili ljude mlade koji žele da ostanu u svojim sredinama.

“Mislim da će to biti najbolji poziv svima njima da mogu dobiti krov nad glavom, ali isto tako graditi svoju budućnost, da tu imaju svoju djecu”, istakla je predsjednica Republike Srpske.