Предсједница Републике Српске присуствовала пленарној сједници Економског форума у Санкт Петербургу

07/06/2019

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић и српски члан  и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик учествују на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу.

Предсједница Републике присуствовала је на данашњој пленарној сједници Економског форума, на којој су се обратили предсједник Руске Федерације Владимир Путин, предсједник Народне Републике Kине Си Ђинпинг и Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш.

Предсједница Републике Српске рекла је да је овогодишњи Међународни економски форум у Санкт Петербургу у знаку сарадње двије велике свјетске силе Русије и Kине, али и сарадње са европским земљама и концепта регионалне и глобалне сарадње кроз интегрисање научних, привредних, еколошких, технолшких и других функција међу државама с циљем остваривања одрживог развоја.

„Међународни економски форум у Санкт Петербургу показује способност Русије да окупи важне политичке личности, као и да се на овом престижном догађају, који окупља представнике бизниса на глобалном плану, размотре најважнији економски изазови, али и укаже на будуће правце развоја“, истакла је предсједница Цвијановић.

Предсједница Републике је указала да је веома важно што и за Републику Српску има мјеста на оваквим догађајима.
„Поред учешћа на самом Форуму, имамо прилику да разговарамо и са руским компанијама које су важне за реализацију пројеката у Републици Српској какав је пројекат гасификације који договарамо са Гаспромом.

Заинтересовани смо и за сарадњу у области дигитализације и на том плану успостављамо одређене контакте, а то је једна од најчешћих тема на сваком догађају који се бави развојем“, истакла је предсједница Српске.

С друге стране, рекла је предсједница Републике, свако ко данас намјерава реализовати велике пројекте, рачуна на Kину као великог инвеститора.

Након пленарне сједнице, предсједница Цвијановић састаће се са представницима компаније „Зарубежњефт“.