Predsjednica Republike Srpske prisustvovala plenarnoj sjednici Ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu

07/06/2019

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik učestvuju na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Predsjednica Republike prisustvovala je na današnjoj plenarnoj sjednici Ekonomskog foruma, na kojoj su se obratili predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin, predsjednik Narodne Republike Kine Si Đinping i Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

Predsjednica Republike Srpske rekla je da je ovogodišnji Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu u znaku saradnje dvije velike svjetske sile Rusije i Kine, ali i saradnje sa evropskim zemljama i koncepta regionalne i globalne saradnje kroz integrisanje naučnih, privrednih, ekoloških, tehnolških i drugih funkcija među državama s ciljem ostvarivanja održivog razvoja.

“Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu pokazuje sposobnost Rusije da okupi važne političke ličnosti, kao i da se na ovom prestižnom događaju, koji okuplja predstavnike biznisa na globalnom planu, razmotre najvažniji ekonomski izazovi, ali i ukaže na buduće pravce razvoja”, istakla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike je ukazala da je veoma važno što i za Republiku Srpsku ima mjesta na ovakvim događajima.

“Pored učešća na samom Forumu, imamo priliku da razgovaramo i sa ruskim kompanijama koje su važne za realizaciju projekata u Republici Srpskoj kakav je projekat gasifikacije koji dogovaramo sa Gaspromom. Zainteresovani smo i za saradnju u oblasti digitalizacije i na tom planu uspostavljamo određene kontakte, a to je jedna od najčešćih tema na svakom događaju koji se bavi razvojem”, istakla je predsjednica Srpske.

S druge strane, rekla je predsjednica Republike, svako ko danas namjerava realizovati velike projekte, računa na Kinu kao velikog investitora.
Nakon plenarne sjednice, predsjednica Cvijanović sastaće se sa predstavnicima kompanije “Zarubežnjeft”.