Предсједница Републике Српске разговарала са руководством Добоја

07/02/2019

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић разговарала је данас са руководством Града Добоја.

Предсједница Републике Српске рекла је да је до прошле године Влада Српске по разним основама у ову локалну заједницу уложила око 120 милиона КМ, а само прошле године за локалну путну инфраструктуру обезбиједила око 1,5 милион КМ.

Предсједница Цвијановић је истакла да се у Добоју наставља реализација започетих пројеката, али да у наредном периоду акценат треба да буде на оспособљавању локалних привредних капацитета који ће имати подршку републичке власти.

Предсједница Републике је нагласила да за све то мора постојати „копча“ власти у Добоју са Владом Српске.

„Договорили смо неколико важних ствари, међу којима је свакако наставак пројеката који су раније били планирани. Када је ријеч о инфраструктури, ту ће постојати подршка Владе, као и до сада“, рекла је предсједница Цвијановић.

Предсједница Српске је навела да је данас разговарано и о начинама кориштења капацитета који могу послужити оживљавању добојске привреде и оцијенила да ова локална заједница има потенцијал за то.

„Постоје захтјеви града да одређени капацитети или земљиште са Републике буду пренесени на локалну заједницу ради покретања одређених активности“, рекла је предсједница Цвијановић и најавила подршку таквим пројектима.

Предсједница Републике Српске је рекла да и даље стоји реализација најављених пројеката, као и изградња нове болнице и заштита града од поплава, али и рад на новим пројектима као што је прављење пословне индустријске зоне с обзиром на ауто-пут и до сада изграђене инфраструктурне капацитете.

„Током данашњег састанка смо посебно инсистирали на томе како стварати претпоставке за јачање привредног живота у Добоју и подршку локалним иницијативама. Упознала сам учеснике и о неким новим могућностима које су сада у оптицају када је ријеч о подршци `старт-ап` за почетак бизниса пословања. Видјели сте и да је наш Завод за запошљавање предузео одређене мјере подршке, чак и до 50.000 КМ онима који се упуштају или покрећу неке послове“, истакла је предсједница Цвијановић.

Предсједница Републике је нагласила и подршку Србије у реализацији инфраструктурних пројеката, школству и здравству, али и послодавцима који желе покренути послове у Српској.

Предсједница  Цвијановић је као важно оцијенила постизање политичке стабилности неопходне за реализовање економских пројеката и доношење одлука на локалном нивоу, од којих се очекује активизам према Влади Српске.