Predsjednica Republike Srpske razgovarala sa rukovodstvom Doboja

07/02/2019

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je danas sa rukovodstvom Grada Doboja.

Predsjednica Republike Srpske rekla je da je do prošle godine Vlada Srpske po raznim osnovama u ovu lokalnu zajednicu uložila oko 120 miliona KM, a samo prošle godine za lokalnu putnu infrastrukturu obezbijedila oko 1,5 milion KM.

Predsjednica Cvijanović je istakla da se u Doboju nastavlja realizacija započetih projekata, ali da u narednom periodu akcenat treba da bude na osposobljavanju lokalnih privrednih kapaciteta koji će imati podršku republičke vlasti.

Predsjednica Republike je naglasila da za sve to mora postojati “kopča” vlasti u Doboju sa Vladom Srpske.

“Dogovorili smo nekoliko važnih stvari, među kojima je svakako nastavak projekata koji su ranije bili planirani. Kada je riječ o infrastrukturi, tu će postojati podrška Vlade, kao i do sada”, rekla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Srpske je navela da je danas razgovarano i o načinama korištenja kapaciteta koji mogu poslužiti oživljavanju dobojske privrede i ocijenila da ova lokalna zajednica ima potencijal za to.

“Postoje zahtjevi grada da određeni kapaciteti ili zemljište sa Republike budu preneseni na lokalnu zajednicu radi pokretanja određenih aktivnosti”, rekla je predsjednica Cvijanović i najavila podršku takvim projektima.

Predsjednica Republike Srpske je rekla da i dalje stoji realizacija najavljenih projekata, kao i izgradnja nove bolnice i zaštita grada od poplava, ali i rad na novim projektima kao što je pravljenje poslovne industrijske zone s obzirom na auto-put i do sada izgrađene infrastrukturne kapacitete.

“Tokom današnjeg sastanka smo posebno insistirali na tome kako stvarati pretpostavke za jačanje privrednog života u Doboju i podršku lokalnim inicijativama. Upoznala sam učesnike i o nekim novim mogućnostima koje su sada u opticaju kada je riječ o podršci `start-ap` za početak biznisa poslovanja. Vidjeli ste i da je naš Zavod za zapošljavanje preduzeo određene mjere podrške, čak i do 50.000 KM onima koji se upuštaju ili pokreću neke poslove”, istakla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike je naglasila i podršku Srbije u realizaciji infrastrukturnih projekata, školstvu i zdravstvu, ali i poslodavcima koji žele pokrenuti poslove u Srpskoj.

Predsjednica Cvijanović je kao važno ocijenila postizanje političke stabilnosti neophodne za realizovanje ekonomskih projekata i donošenje odluka na lokalnom nivou, od kojih se očekuje aktivizam prema Vladi Srpske.