Предсједница Републике Српске разговарала са представницима извршне и законодавне власти Аустрије

24/01/2019

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић разговарала је данас у Бечу са представницима извршне и законодавне власти Аустрије.

У одвојеним сусретима, предсједница Цвијановић разговарала је са шефом клуба посланика Слободарске партије у аустријском парламенту Јоханом Гуденусом (Johann Gudenus), шефом посланичке групе Аустријске народне партије у Парламенту Аустрије Рајнхолдом Лопатком (Reinhold Lopatka), специјалним савјетником европског комесара Јоханеса Хана за Западни Балкан и Украјину, Францом Шаусбергером (Franz Schausberger), као и са шефом Одјела за координацију са ЕУ аустријског канцелара Себастијана Kурца, Александром Шаленбергом (Alexander Schallenberg).

На састанцима са аустријским званичницима разговарано је о политичкој ситуацији у Републици Српској и БиХ у контексту провођења изборних резултата, европским интеграцијама, те о унапређењу сарадње.

Овом приликом, предсједница Цвијановић је изразила задовољство досадашњом сарадњом између Републике Српске и Аустрије, те додала да ће односи у наредном периоду бити додатно унапријеђени.

Предсједница Цвијановић упознала је саговорнике да је Република Српска након избора формирала власт, усвојила буџет и стратешке документе, чиме је обезбиједила институционалну стабилност и показала свој пуни демократски капацитет.

Током разговора предсједница Републике Српске изразила је жаљење због кашњења у провођењу изборних резултата на осталим нивоима власти у БиХ, те нагласила да ће се то негативно одразити на европски пут БиХ.

Предсједница Цвијановић је истакла да је Република Српска опредијељена за наставак европских интеграција, у складу са договореним механизмом координације и уз пуно уважавање уставних надлежности свих нивоа власти у БиХ, те поштовање Дејтонског споразума.

Овом приликом предсједница је нагласила да Република Српска испуњава све преузете обавезе у контексту европског пута, те да је крајње вријеме да се кривци за тренутни застој назову правим именом.

Предсједница Републике Српске упознала је саговорнике у Аустрији са најављеном иницијативом СДА и истакла да такве провокације представљају акт непријатељства према Републици Српској, те да непотребно подижу температуру и озбиљно нарушавају односе између конститутивних народа у БиХ.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић је истакла да у БиХ тренутно постоји много приоритетнијих ствари које треба урадити, прије свега на економско-социјалном плану.

Током састанака, предсједница Цвијановић је са саговорницима размијенила мишљења и о другим темама, као и о заједничким безбједносним изазовима.