Predsjednica Republike Srpske razgovarala sa predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti Austrije

24/01/2019

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je danas u Beču sa predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti Austrije.

U odvojenim susretima, predsjednica Cvijanović razgovarala je sa šefom kluba poslanika Slobodarske partije u austrijskom parlamentu Johanom Gudenusom (Johann Gudenus), šefom poslaničke grupe Austrijske narodne partije u Parlamentu Austrije Rajnholdom Lopatkom (Reinhold Lopatka), specijalnim savjetnikom evropskog komesara Johanesa Hana za Zapadni Balkan i Ukrajinu, Francom Šausbergerom (Franz Schausberger), kao i sa šefom Odjela za koordinaciju sa EU austrijskog kancelara Sebastijana Kurca, Aleksandrom Šalenbergom (Alexander Schallenberg).

Na sastancima sa austrijskim zvaničnicima razgovarano je o političkoj situaciji u Republici Srpskoj i BiH u kontekstu provođenja izbornih rezultata, evropskim integracijama, te o unapređenju saradnje.

Ovom prilikom, predsjednica Cvijanović je izrazila zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom između Republike Srpske i Austrije, te dodala da će odnosi u narednom periodu biti dodatno unaprijeđeni.

Predsjednica Cvijanović upoznala je sagovornike da je Republika Srpska nakon izbora formirala vlast, usvojila budžet i strateške dokumente, čime je obezbijedila institucionalnu stabilnost i pokazala svoj puni demokratski kapacitet.

Tokom razgovora predsjednica Republike Srpske izrazila je žaljenje zbog kašnjenja u provođenju izbornih rezultata na ostalim nivoima vlasti u BiH, te naglasila da će se to negativno odraziti na evropski put BiH.

Predsjednica Cvijanović je istakla da je Republika Srpska opredijeljena za nastavak evropskih integracija, u skladu sa dogovorenim mehanizmom koordinacije i uz puno uvažavanje ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH, te poštovanje Dejtonskog sporazuma.

Ovom prilikom predsjednica je naglasila da Republika Srpska ispunjava sve preuzete obaveze u kontekstu evropskog puta, te da je krajnje vrijeme da se krivci za trenutni zastoj nazovu pravim imenom.

Predsjednica Republike Srpske upoznala je sagovornike u Austriji sa najavljenom inicijativom SDA i istakla da takve provokacije predstavljaju akt neprijateljstva prema Republici Srpskoj, te da nepotrebno podižu temperaturu i ozbiljno narušavaju odnose između konstitutivnih naroda u BiH.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović je istakla da u BiH trenutno postoji mnogo prioritetnijih stvari koje treba uraditi, prije svega na ekonomsko-socijalnom planu.

Tokom sastanaka, predsjednica Cvijanović je sa sagovornicima razmijenila mišljenja i o drugim temama, kao i o zajedničkim bezbjednosnim izazovima.