Предсједница Републике Српске, поводом васкршњих празника, посјетила штићенике Дома „Рада Врањешевић“

29/04/2019

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић данас је у Бањалуци, поводом васкршњих празника, посјетила штићенике Дома за дјецу и омладину без родитељског старања „Рада Врањешевић“ и том приликом поклонила штићеницима Дома бицикла различитих величина за сваку узрасну групу.

Предсједница Цвијановић је рекла да је посебно радује пројекат вртића у оквиру Дома, за који је Влада Српске прошле године издвојила 100.000 КМ, а који треба да покаже интегративни приступ.

„Суштина тог пројекта је да се дјеца смјештена у овој установи не изолују, него да имају и боравак и дружење са другом дјецом из локалне заједнице и то јесте намјена тог вртића. Тај пројекат смо и кандидовали за подршку од стране Србије, за шта ће бити обезбјеђено 200.000 КМ, да би се све око тог пројекта завршило“, навела је предсједница Републике.

Предсједница Српске је рекла да је завршена прва фаза тог пројекта, а да би завршетком друге фазе вртић требало да буде потпуно опремљен и створени услови за боравак дјеце.

„То је један од начина да покажемо да са локалном заједницом можемо да организујемо овакве ствари“, истакла је предсједница Цвијановић и додала да је важно и то што је ту запослено стручно особље.

Предсједница Републике Српске је нагласила да инстутуције настоје да помогну овај дом, знајући колико је важна његова улога у збрињавању дјеце и њихове припреме за коначно осамостаљење.

Предсједница Српске је изразила задовољство чињеницом да је све више дјеце из ове установе која одлазе да студирају и завршавају факултете, те поновила важност улоге особља у Дому, али и заједнице у том процесу.

„Мислим да је ту важна улога и особља у Дому, али и заједнице да се види ко има могућност за одлазак на факлутет, ко су други који би требало да се оспособе за одређена конкретна занимања и мислим да то добро функционише“, нагласила је предсједница Цвијановић.

Предсједница Републике Српске је апеловала на све који имају дуговања према Дому „Рада Врањешевић“ да их измире, додајући да ће она, као предсједник Републике, наставити да пружа подршку овој установи.

„Надам се да ћемо кроз добре пројекте правити све боље услове, мада сам ја и сада задовољна и могу да упоређујем како је то некада било, прије седам-осам година и како је то данас. Сви који овде дођу, виде да има напретка“, истакла је предсједница Српске.

Предсједница Републике Српске је подсјетила да је и раније подржавала стамбено обезбјеђивање штићеника који напуштају дом, као и да ће наставити да томе даје подршку, истичући да је ту битан један системски приступ.