Предсједница Републике Српске одржала састанак са представницима парламентарних политичких странака у Републици Српској

02/04/2019

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић одржала је данас у Бањалуци састанак са представницима парламентарних политичких странака у Републици Српској.

Предсједница Републике Српске изјавила је да је јединствено опредјељење свих политичких фактора у Српској да Република Српска настави славити Дан Републике, да је то 9. јануар и историјска чињеница, те да није у мандату Уставног суда БиХ да одлучује о томе.

Предсједница Цвијановић је послије састанка са представницима парламентарних политичких странака у Српској рекла да је потписана заједничка изјава у којој је наведено да је одлука Уставног суда БиХ о Дану Републике политички мотивисана и по природи више политичка него правна.

„Ово је још један политички напад који је усмјерен на политичку структуру и систем Српске, њено национално биће, идентитет и уставни капацитет“, рекла је предсједница Републике Српске.

Предсједница Републике је нагласила да Српска има надлежности да доноси Закон о празницима и да такав закон не постоји на нивоу БиХ.

„Доминантна прича на састанку је била да разговарамо о односима унутар БиХ и шта су приоритетне ствари које морају да раде институције Српске, шта су потенцијални изазови и како ћемо увијек заједно одговорити на њих. То је огроман политички капитал. Исказан је јасан став да имамо одговоре на сва питања и да су односи унутар БиХ постали неподношљиви. Желимо да се те ствари под хитно доведу у ред јер постоје други приоритети којима треба да се бавимо“, истакла је предсједница Републике Српске.

Предсједница Српске је подсјетила да се и раније обрачунавало са идентитетом Републике Српске – химном, грбом, што, како каже, даје за право да се сматра да се овдје не жели стати, него ићи до краја с циљем уништења националног бића Српске.

„Наше опредјељење је да у БиХ никоме ништа не споримо и не задиремо у оно што јесте национално биће и идентитет било ког другог народа. То је наша политичка зрелост, али на политичке акције морамо имати политичке реакције и није довољно да упозоримо друге људе, него ћемо морати предузимати одређене кораке уколиком овакви атаци буду настављени“, рекла је предсједница Цвијановић и напомиње да мора бити омогућено упражњавање потреба, традиције и обачаја свих народа.

Предсједница Републике је изразила задовољство што је постигнуто јединство и додала да на састанку није било ријечи о формирању власти на нивоу БиХ.

Предсједница Српске је оцијенила да одлуке Уставног суда БиХ руше повјерење, враћају ствари назад и да БиХ нема на располагању шансе које имају нормалне државе.

Предсједница Републике Српске је поновила да Уставни суд БиХ преузима улогу коју је раније имао ОХР и навела да је поражавајуће то што се ова институција у објави одлуке позива на члан Устава БиХ који не постоји.

„Без обзира да ли смо заједно у некој формалној коалицији или нисмо наше опредјељење јесте да наступамо заједно и имамо јединствене ставове о сваком питању које је од суштинског значаја за статус Републике Српске, њен уставни капацитет, национално биће и идентитет, чиме сам задовољна. Вољела би да партије из Републике Српске имају и формално јединствен наступ на нивоу БиХ, али цијеним аутономност сваке политичке партије“, истакла је предсједница Цвијановић.