Predsjednica Republike Srpske održala sastanak sa predstavnicima parlamentarnih političkih stranaka u Republici Srpskoj

02/04/2019

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović održala je danas u Banjaluci sastanak sa predstavnicima parlamentarnih političkih stranaka u Republici Srpskoj.

Predsjednica Republike Srpske izjavila je da je jedinstveno opredjeljenje svih političkih faktora u Srpskoj da Republika Srpska nastavi slaviti Dan Republike, da je to 9. januar i istorijska činjenica, te da nije u mandatu Ustavnog suda BiH da odlučuje o tome.

Predsjednica Cvijanović je poslije sastanka sa predstavnicima parlamentarnih političkih stranaka u Srpskoj rekla da je potpisana zajednička izjava u kojoj je navedeno da je odluka Ustavnog suda BiH o Danu Republike politički motivisana i po prirodi više politička nego pravna.

“Ovo je još jedan politički napad koji je usmjeren na političku strukturu i sistem Srpske, njeno nacionalno biće, identitet i ustavni kapacitet”, rekla je predsjednica Republike Srpske.

Predsjednica Republike je naglasila da Srpska ima nadležnosti da donosi Zakon o praznicima i da takav zakon ne postoji na nivou BiH.

“Dominantna priča na sastanku je bila da razgovaramo o odnosima unutar BiH i šta su prioritetne stvari koje moraju da rade institucije Srpske, šta su potencijalni izazovi i kako ćemo uvijek zajedno odgovoriti na njih. To je ogroman politički kapital. Iskazan je jasan stav da imamo odgovore na sva pitanja i da su odnosi unutar BiH postali nepodnošljivi. Želimo da se te stvari pod hitno dovedu u red jer postoje drugi prioriteti kojima treba da se bavimo”, istakla je predsjednica Republike Srpske.

Predsjednica Srpske je podsjetila da se i ranije obračunavalo sa identitetom Republike Srpske – himnom, grbom, što, kako kaže, daje za pravo da se smatra da se ovdje ne želi stati, nego ići do kraja s ciljem uništenja nacionalnog bića Srpske.

“Naše opredjeljenje je da u BiH nikome ništa ne sporimo i ne zadiremo u ono što jeste nacionalno biće i identitet bilo kog drugog naroda. To je naša politička zrelost, ali na političke akcije moramo imati političke reakcije i nije dovoljno da upozorimo druge ljude, nego ćemo morati preduzimati određene korake ukolikom ovakvi ataci budu nastavljeni”, rekla je predsjednica Cvijanović i napominje da mora biti omogućeno upražnjavanje potreba, tradicije i obačaja svih naroda.

Predsjednica Republike je izrazila zadovoljstvo što je postignuto jedinstvo i dodala da na sastanku nije bilo riječi o formiranju vlasti na nivou BiH.

Predsjednica Srpske je ocijenila da odluke Ustavnog suda BiH ruše povjerenje, vraćaju stvari nazad i da BiH nema na raspolaganju šanse koje imaju normalne države.

Predsjednica Republike Srpske je ponovila da Ustavni sud BiH preuzima ulogu koju je ranije imao OHR i navela da je poražavajuće to što se ova institucija u objavi odluke poziva na član Ustava BiH koji ne postoji.

“Bez obzira da li smo zajedno u nekoj formalnoj koaliciji ili nismo naše opredjeljenje jeste da nastupamo zajedno i imamo jedinstvene stavove o svakom pitanju koje je od suštinskog značaja za status Republike Srpske, njen ustavni kapacitet, nacionalno biće i identitet, čime sam zadovoljna. Voljela bi da partije iz Republike Srpske imaju i formalno jedinstven nastup na nivou BiH, ali cijenim autonomnost svake političke partije”, istakla je predsjednica Cvijanović.