Новоизабрана предсједница Републике Српске свечано преузела дужност

19/11/2018

Новоизабрани предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић свечано је данас у Бањалуци преузела дужност од досадашњег предсједника Милорада Додика.

Примопредаја је извршена, након што су новоизабрани предсједник Српске Жељка Цвијановић и новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик раније положили свечану заклетву на конститутивној сједници 10. сазива Народне скупштине Републике Српске.

Испред Палате Републике новоизабраног предсједника Српске је, у оквиру инаугурације, раније дочекао почасни вод.

Предсједница Цвијановић нагласила је да ће радити одговорно и часно, изразивши наду да ће Српска ускоро добити нову владу.

Предсједница Српске, у обраћању након свечане примопредаје дужности у Палати Републике, истакла да ће се на исти начин односити према грађанима, народу, Српској, институцијама.

„То ћу радити са дужном пажњом и поштовањем, знајући да је Република јака само када смо заједно. Када су нам јаке институције, можемо све, а када смо разједињени, онда мало шта добро можемо урадити за Српску“, напоменула је предсједница Цвијановић.

Предсједница Републике је рекла је да је изазов након Милорада Додика доћи на неку функцију с обзиром на његову посебну енергију и стил који је уносио, обављајући сваку од позиција.

„Тако је било и када сам долазила у Владу, али показало се да можемо добро да функционишемо као тим. Сигурна сам да ће та сарадња наставити да буде једнако добра, поготово што је за Српску важно да остваримо конкретну везу, добро разумијевање, сарадњу, усаглашавање и координацију између републичких институција и наших представника на нивоу БиХ у заједничким органима“, поручила је предсједница Српске.

Предсједница Републике је рекла да ће са Милорадом Додиком на челу, као српским чланом Предсједништва БиХ, њен посао бити олакшан.

„Осјећам да ће тиме бити мањи изазов пред којим се налазим ступајући на ову важну дужност“, навела је предсједница Републике Српске.

Предсједница Републике је истакла да је поносна на грађане Српске, народ и Републику, те захвалила колегама министрима у Влади.

„Захвалила бих и народним посланицима и свима из других институција који су увијек са нама, спремно и заједно корачали напријед. Вјерујем у Републику, нашу бољу будућност и знам да се то може постићи ако смо одговорни и заједно“, оцијенила је предсједница Цвијановић, која се на примопредаји захвалила досадашњем предсједнику Српске за лијепе ријечи и указано повјерење.

Предсједница Републике је навела да је тиме завршен важан изборни циклус, што показује способност и капацитет Српске да брзо реализује изборне резултате.

„Веома брзо очекујем да ћемо имати нову владу, што значи да ће живот у Српској несметано наставити да функционише“, рекла је предсједница Српске, додајући да је то у интересу Републике и грађана.

Досадашњи предсједник Републике Српске Милорад Додик је предсједници Жељки Цвијановић симболично предао заставу и Устав Републике Српске, а потом су потписали заједничку изјаву о примопредаји дужности.