Новогодишња честитка предсједнице Републике Српске

31/12/2019

Новогодишња честитка предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић:

„Поштовани грађани Републике Српске,

У вријеме кад испраћамо једну, а дочекујемо нову годину, потребно је да се још једном осврнемо на оно што смо заједно урадили у претходном периоду, а посебно на оно што ћемо радити у времену које је испред нас. И све што будемо постигли биће заједнички резултат институција и наших грађана, као што је то било и до сада.  

Ниједна година није била лака, па тако ни ова 2019. коју испраћамо, али смо поново показали и доказали да можемо напредовати онда кад смо заједно и кад смо окупљени око интереса Републике Српске.

Упркос бројним препрекама, кашњењу у формирању власти на нивоу БиХ у складу са вољом коју су грађани Републике Српске исказали на изборима 2018. године, упркос разним настојањима да се осујети рад институција Републике Српске и да се оне обезвриједе, успјели смо да очувамо и унаприједимо нашу финансијску, економску и социјалну ситуацију.

Важно је што смо имали политичку стабилност јер је то предуслов за функционисање институција. Имали смо и добру сарадњу са нашим социјалним партнерима и као резултат те сарадње могли смо да повећавамо плате, пензије и социјална давања. Наставили смо и реализацију бројних инфраструктурних пројеката, али и оних у области здравства и образовања, и све то – изградња Републике, отварање нових радних мјеста и повећање личних примања наших грађана, остаће приоритети и у наредној години.

Очекују нас велике активности на побољшању наше демографске слике и на реформи комплетног образовног система. То су и највећи и најтежи задаци који стоје пред нашим институцијама, а да бисмо дошли до добрих рјешења, биће потребно да о тим темама отворимо широку расправу.

Ако желимо да наша дјеца завршавају школе и факултете на основу којих ће моћи да добију пристојне послове и имају солидну зараду, мораћемо да преузимамо рјешења и добре праксе из оних друштава и држава које су успјеле да се брже трансформишу.

Морамо вратити улогу породице на мјесто које јој припада и које заслужује. Потребно је да сви заједно – родитељи, школе, спортски клубови и културно-умјетничка друштва понудимо нашој дјеци што више садржаја који ће обогатити њихово одрастање и држати их даље од изазова, којима, нажалост, обилује савремено доба.       

Предстојећу, 2020. годину, дочекујемо спремни за нове побједе. Наша намјера је да се још снажније посветимо економском развоју, реализацији важних инфраструктурних пројеката и побољшању животног стандарда наших грађана.

Наш заједнички циљ је успјешнија, развијенија и срећнија Република Српска у којој ће појединци и колективитети осјећати сигурност и у којој ће институције бити способне да одговоре на очекивања грађана. Зато је важно да очувамо мир и стабилност.

Потребно је да градимо толеранцију међу грађанима и различитим народима јер можемо бити успјешно друштво само онда кад  показујемо оно што је у нама најбоље, а не супротно од тога.

Морамо бити кадри и да наградимо оне који су постигли сјајне резултате у било којој области и да препознамо таленте у нашем друштву и отворимо им простор за усавршавање. Била ми је велика част, што сам током претходних година, заједно са другим институцијама, била у прилици да многе од њих упознам и помогнем им да покажу своја знања, способности и таленат на различитим домаћим и међународним такмичењима.      

Поштовани грађани Републике Српске, у 2020. години вам желим добро здравље, личну и породичну срећу, те успјех на професионалном и сваком другом плану.

Са жељом да долазећа година буде година стабилности, заједништва и напретка, честитам вам Нову годину, божићне празнике за све који их прославаљају, као и долазећи Дан Републике“, наводи се у честитки предсједнице Републике Српске.