Novogodišnja čestitka predsjednice Republike Srpske

31/12/2019

Novogodišnja čestitka predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović:

“Poštovani građani Republike Srpske,

U vrijeme kad ispraćamo jednu, a dočekujemo novu godinu, potrebno je da se još jednom osvrnemo na ono što smo zajedno uradili u prethodnom periodu, a posebno na ono što ćemo raditi u vremenu koje je ispred nas. I sve što budemo postigli biće zajednički rezultat institucija i naših građana, kao što je to bilo i do sada.  

Nijedna godina nije bila laka, pa tako ni ova 2019. koju ispraćamo, ali smo ponovo pokazali i dokazali da možemo napredovati onda kad smo zajedno i kad smo okupljeni oko interesa Republike Srpske.

Uprkos brojnim preprekama, kašnjenju u formiranju vlasti na nivou BiH u skladu sa voljom koju su građani Republike Srpske iskazali na izborima 2018. godine, uprkos raznim nastojanjima da se osujeti rad institucija Republike Srpske i da se one obezvrijede, uspjeli smo da očuvamo i unaprijedimo našu finansijsku, ekonomsku i socijalnu situaciju.

Važno je što smo imali političku stabilnost jer je to preduslov za funkcionisanje institucija. Imali smo i dobru saradnju sa našim socijalnim partnerima i kao rezultat te saradnje mogli smo da povećavamo plate, penzije i socijalna davanja. Nastavili smo i realizaciju brojnih infrastrukturnih projekata, ali i onih u oblasti zdravstva i obrazovanja, i sve to – izgradnja Republike, otvaranje novih radnih mjesta i povećanje ličnih primanja naših građana, ostaće prioriteti i u narednoj godini.

Očekuju nas velike aktivnosti na poboljšanju naše demografske slike i na reformi kompletnog obrazovnog sistema. To su i najveći i najteži zadaci koji stoje pred našim institucijama, a da bismo došli do dobrih rješenja, biće potrebno da o tim temama otvorimo široku raspravu.

Ako želimo da naša djeca završavaju škole i fakultete na osnovu kojih će moći da dobiju pristojne poslove i imaju solidnu zaradu, moraćemo da preuzimamo rješenja i dobre prakse iz onih društava i država koje su uspjele da se brže transformišu.

Moramo vratiti ulogu porodice na mjesto koje joj pripada i koje zaslužuje. Potrebno je da svi zajedno – roditelji, škole, sportski klubovi i kulturno-umjetnička društva ponudimo našoj djeci što više sadržaja koji će obogatiti njihovo odrastanje i držati ih dalje od izazova, kojima, nažalost, obiluje savremeno doba.       

Predstojeću, 2020. godinu, dočekujemo spremni za nove pobjede. Naša namjera je da se još snažnije posvetimo ekonomskom razvoju, realizaciji važnih infrastrukturnih projekata i poboljšanju životnog standarda naših građana.

Naš zajednički cilj je uspješnija, razvijenija i srećnija Republika Srpska u kojoj će pojedinci i kolektiviteti osjećati sigurnost i u kojoj će institucije biti sposobne da odgovore na očekivanja građana. Zato je važno da očuvamo mir i stabilnost.

Potrebno je da gradimo toleranciju među građanima i različitim narodima jer možemo biti uspješno društvo samo onda kad  pokazujemo ono što je u nama najbolje, a ne suprotno od toga.

Moramo biti kadri i da nagradimo one koji su postigli sjajne rezultate u bilo kojoj oblasti i da prepoznamo talente u našem društvu i otvorimo im prostor za usavršavanje. Bila mi je velika čast, što sam tokom prethodnih godina, zajedno sa drugim institucijama, bila u prilici da mnoge od njih upoznam i pomognem im da pokažu svoja znanja, sposobnosti i talenat na različitim domaćim i međunarodnim takmičenjima.      

Poštovani građani Republike Srpske, u 2020. godini vam želim dobro zdravlje, ličnu i porodičnu sreću, te uspjeh na profesionalnom i svakom drugom planu.

Sa željom da dolazeća godina bude godina stabilnosti, zajedništva i napretka, čestitam vam Novu godinu, božićne praznike za sve koji ih proslavaljaju, kao i dolazeći Dan Republike”, navodi se u čestitki predsjednice Republike Srpske.