На иницијативу предсједнице Републике Српске одржан састанак посвећен питању активирања Акционог плана за чланство БиХ у НАТО (МАП) и позицији Републике Српске

14/12/2018

На иницијативу предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић, у Административном центру Владе Републике Српске, одржан је састанак посвећен питању активирања Акционог плана за чланство БиХ у НАТО (МАП) и позицији Републике Српске.

Република Српска не подржава улазак БиХ у било које војне савезе све до коначног одређења Србије, као потписнице и гаранта Дејтонског мировног споразума и Општег оквирног споразума за мир у БиХ, о њеном односу према интеграцијама у војне савезе, један је од 15 закључака који су данас усвојени на састанку.

Предсједница Цвијановић је истакла да рјешења садржана у Резолуцији о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности коју је Народна скупштина Републике Српске усвојила 18. октобра прошле године представљају искључиви оквир за дјеловање свих органа и институција Српске, изабраних и именованих представника Републике у институцијама БиХ, те њених представника у међународним организацијама и форумима о питањима приступања БиХ било ком војном савезу.

Предсједница Републике је изразила задовољство што је на данашњем састанку исказано јединство.

Према ријечима предсједнице Српске, повод за састанак био је јасан, с обзиром на одлуке које су донесене почетком децембра, а односе се на активацију МАП-а и неке нове околности.

„Одустало се од услова који је био на снази од априла 2010. године, када се за активирање МАП-а везала и чињеница, односно услов за пренос имовине са нивоа Републике Српске на БиХ. Новом одлуком се одустаје од овог услова и сматра да је потребно да се иде даље на овом путу“, подсјетила је предсједница Цвијановић.

Предсједнице Републике је нагласила да је Резолуција Народне скупштине обавезујућа и опредјељујућа за све који хоће да озбиљно обављају функције у Републици Српској и на нивоу БиХ у име Српске.

„Ту немамо дилему. Наше дилеме су се појавиле о томе ко и на који начин може на нивоу БиХ, а долази из Републике Српске, да се понаша противно Резолуцији“, рекла је предсједница Српске.

Предсједница Републике Српске је навела да су закључцима веома јасно дефинисане одређене ствари.

„Оно што се појављује као нова обавеза за све нас јесте да смо се усагласили да је неопходно приступити измјенама Кривичног закона Републике Српске на начин да се непридржавање ставова и одлука Народне скупштине Републике Српске о питањима која задиру у уставну позицију, статус, надлежности, те виталне и стратешке интересе Републике Српске од изабраних и именовнах лица из Српске у институцијама БиХ оквалификује као кривично дјело“, рекла је предсједница Цвијановић.

Предсједница Српске је напоменула да је усвојен и закључак којим је јасно дефинисано да Српска не подржава активацију МАП-а и да се тражи од људи који су или ће бити у Савјету министара да не спроводе било какве активности од Комисије која се бави овим питањима, а у складу са опредјељењем Народне скупштине.

„Веома јасно је дефинисан и закључак да ни под каквим условима Република Српска и њене институције не могу прихватати, у склопу било које реформе, да се врши пренос имовине са Републике на неки други ниво власти, односно БиХ“, истакла је предсједница Жељка Цвијановић.

Предсједница Републике је рекла да је закључено и да се треба приступити измјенама Закона о Оружаним снагама БиХ на начин да се из њега уклоне правне одредбе којима су изабрани представници обавезују да дјелују на реализацији пута БиХ ка НАТО-у.

„Имала сам прилику да чујем да су неки министри из Савјета министара, који су били позвани на састанак, а нису се појавили, послали поруке путем медија да сматрају да је ово само формалано и неки неискрени састанак. Демантујем ово, јер ми је намјера била да озбиљно приступимо новој околности, а којом се каже да је НАТО одустао од услова којим нас је исцрпљивао девет година и жели да се активира МАП без обзира што тада дефинисани услов о књижењу имовине није испостављен“, рекла је предсједница  Цвијановић и навела да се нису одазвала три министра из Савјета министара.

Предсједница Републике Српске сматра да је ово био непримјерен политички испостављен захтјев, све и да постоји апсолутна подршка процесу приступања НАТО-у.

„Став органа у Републици Српској јесте и тај да подржавамо ставове Србије и да ћемо бити компатибилни са њима, али морам рећи да је ово везано и за чињеницу да грађани Српске не желе да имају границу било ког војног савеза између Српске и Србије“, подсјетила је предсједница Цвијановић.

Предсједница Републике сматра да је важно поменути и друге аспекте, а тичу се навода да нека земља када уђе у НАТО постане просперитетна, има механизме да се одупре кризама и постаје пожељна дестинација за стране инвеститоре.

„То није тачно јер примјери показују да су неке од чланица НАТО-а биле највише изложене свјетској кризи и трпјеле посљедице глобалне кризе, а многе нису дочекале да им инвеститори похрле. Друга важна димензија је и да ми не можемо финансијски да поднесемо терете које захтијева чланство у НАТО-у. Вјерујем, као и наши грађани, да би се у случају било каквог конфликта међу етничким групама овдје или удара са стране, неке интервенције, Оружане снаге БиХ распале“, закључила је предсједница Српске.