Говор предсједнице Републике Српске на свечаном отварању 5. Конгреса кардиолога Републике Српске са међународним учешћем

24/09/2021

Говор предсједнице Републике Српске Жељка Цвијановић на свечаном отварању 5. Конгреса кардиолога Републике Српске са међународним учешћем:

Поштовани учесници,

Цијењени гости,

Захваљујем се на позиву да присуствујем 5. Конгресу кардиолога Републике Српске. Овдје сам да бих изразила институционалну подршку вашем раду, окупљању, активизму и напорима које улажете у заштити здравља нашег становништа.

Захвални смо што годинама, упорно и константно, подижете свијест о томе да су кардиоваскуларне болести један од водећих, ако не и најчешћи  узрочник смрти наших грађана.

И то не говорите да бисте некога заплашили и ширили панику међу становништвом, већ да бисте скренули пажњу на важност превенције болести срца, на значај здравијег и примјеренијег начина живота, али и многе друге факторе о којима ћете, вјерујем, више говорити на овом скупу.

Примарни задатак институција јесте да здравственом систему у цјелини, па тако и кардиологији, обезбиједе најбоље могуће услове за рад.

Развој сваке струке, а посебно медицине, која у свијету напредује вртоглавом брзином, захтијева озбиљна улагања како у образовање кадра, тако и у савремену опрему за дијагностику и лијечење.

Много смо на том плану урадили у претходном периоду. У посљедњих десетак година, изградили смо, реконструисали и опремили бројне регионалне болнице широм Републике Српске, а ускоро ће бити завршена изградња и оне најновије, у Добоју.

Отворили смо и нове могућности за додатно усравршавање наших медицинских радника и стручњака, успоставили значајне контакте и сарадњу са референтним  здравственим установама у свијету, тако да су наш здравствени систем и услуге које он пружа, на далеко вишем нивоу него раније и способни да прате савремене свјетске токове и достигнућа у области медицине.    

Посебну пажњу и највише ресурса усмјерили смо на Универзитетско – клинички центар Републике Српске, укључујући и развој кардиологије, тако да се, у ширем регионалном смислу, ова здравствена установа сврстала у ред оних најопремљенијих и најразвијенијих, управо захваљујући огромним улагањима Владе Републике Српске, али и посвећености и преданом раду нашег медицинског кадра.

Поносна сам на све што смо заједно урадили, али свјесни смо сви да је  још много изазова пред нама.

Пандемија вируса корона, са којом се боримо већ годину и по, подсјетила нас је на то да је здравствени систем један од стубова на којима почива свако друштво.

Подсјетила нас је и на то да међу нама живе многи тихи хероји у бијелим мантилима, који се налазе на првој линији борбе, носећи на својим леђима највећи терет пандемије.

Нажалост, неки од ваших колега више нису са нама, зато што су у данима и мјесецима када су болнице биле пуне пацијената, водили рачуна о њима, жртвујући себе, своје здравље и своје животе. Због тога им дугујемо вјечну захвалност.

Хвала и вама, као и свим вашим колегама здравственим радницима што предано радите на унапређењу здравља нашег становништва.

Захвалност и Удружењу кардиолога Републике Српске које нашим стручњацима, даје могућност да и на овај начин размијене искуства и разговарају о новим достигнућима у области кардиологије.

Са посебним задовољством проглашавам 5. Конгрес кардиолога отвореним, а вама, учесницима, желим  успјешан рад!