Govor predsjednice Republike Srpske na svečanom otvaranju 5. Kongresa kardiologa Republike Srpske sa međunarodnim učešćem

24/09/2021

Govor predsjednice Republike Srpske Željka Cvijanović na svečanom otvaranju 5. Kongresa kardiologa Republike Srpske sa međunarodnim učešćem:

Poštovani učesnici,

Cijenjeni gosti,

Zahvaljujem se na pozivu da prisustvujem 5. Kongresu kardiologa Republike Srpske. Ovdje sam da bih izrazila institucionalnu podršku vašem radu, okupljanju, aktivizmu i naporima koje ulažete u zaštiti zdravlja našeg stanovništa.

Zahvalni smo što godinama, uporno i konstantno, podižete svijest o tome da su kardiovaskularne bolesti jedan od vodećih, ako ne i najčešći  uzročnik smrti naših građana.

I to ne govorite da biste nekoga zaplašili i širili paniku među stanovništvom, već da biste skrenuli pažnju na važnost prevencije bolesti srca, na značaj zdravijeg i primjerenijeg načina života, ali i mnoge druge faktore o kojima ćete, vjerujem, više govoriti na ovom skupu.

Primarni zadatak institucija jeste da zdravstvenom sistemu u cjelini, pa tako i kardiologiji, obezbijede najbolje moguće uslove za rad.

Razvoj svake struke, a posebno medicine, koja u svijetu napreduje vrtoglavom brzinom, zahtijeva ozbiljna ulaganja kako u obrazovanje kadra, tako i u savremenu opremu za dijagnostiku i liječenje.

Mnogo smo na tom planu uradili u prethodnom periodu. U posljednjih desetak godina, izgradili smo, rekonstruisali i opremili brojne regionalne bolnice širom Republike Srpske, a uskoro će biti završena izgradnja i one najnovije, u Doboju.

Otvorili smo i nove mogućnosti za dodatno usravršavanje naših medicinskih radnika i stručnjaka, uspostavili značajne kontakte i saradnju sa referentnim  zdravstvenim ustanovama u svijetu, tako da su naš zdravstveni sistem i usluge koje on pruža, na daleko višem nivou nego ranije i sposobni da prate savremene svjetske tokove i dostignuća u oblasti medicine.    

Posebnu pažnju i najviše resursa usmjerili smo na Univerzitetsko – klinički centar Republike Srpske, uključujući i razvoj kardiologije, tako da se, u širem regionalnom smislu, ova zdravstvena ustanova svrstala u red onih najopremljenijih i najrazvijenijih, upravo zahvaljujući ogromnim ulaganjima Vlade Republike Srpske, ali i posvećenosti i predanom radu našeg medicinskog kadra.

Ponosna sam na sve što smo zajedno uradili, ali svjesni smo svi da je  još mnogo izazova pred nama.

Pandemija virusa korona, sa kojom se borimo već godinu i po, podsjetila nas je na to da je zdravstveni sistem jedan od stubova na kojima počiva svako društvo.

Podsjetila nas je i na to da među nama žive mnogi tihi heroji u bijelim mantilima, koji se nalaze na prvoj liniji borbe, noseći na svojim leđima najveći teret pandemije.

Nažalost, neki od vaših kolega više nisu sa nama, zato što su u danima i mjesecima kada su bolnice bile pune pacijenata, vodili računa o njima, žrtvujući sebe, svoje zdravlje i svoje živote. Zbog toga im dugujemo vječnu zahvalnost.

Hvala i vama, kao i svim vašim kolegama zdravstvenim radnicima što predano radite na unapređenju zdravlja našeg stanovništva.

Zahvalnost i Udruženju kardiologa Republike Srpske koje našim stručnjacima, daje mogućnost da i na ovaj način razmijene iskustva i razgovaraju o novim dostignućima u oblasti kardiologije.

Sa posebnim zadovoljstvom proglašavam 5. Kongres kardiologa otvorenim, a vama, učesnicima, želim  uspješan rad!