Милорад Додик

Предсједник Републике Српске

Милорад Додик, предсједник Републике Српске

Рођен је 12. марта 1959. године у Бањалуци.

У Лакташима је завршио основну школу, а средњу у Бањалуци. Дипломирао је на Факултету политичких наука, на Универзитету у Београду.

У периоду од 1986. до 1990. године, као најмлађи функционер тадашње СФРЈ, изузетно успјешно је обављао више важних функција у Општини Лакташи, између осталог функцију предсједника Извршног одбора Општине.

На првим вишестраначким изборима у БиХ 1990. године изабран је у Парламент БиХ на листи Савеза реформских снага. Због неслагања с тадашњом владајућом структуром у Народној скупштини Републике Српске, формирао је Клуб независних посланика, који је 1996. године био окосница за формирање Странке независних социјалдемократа, чији је предсједник од оснивања 1996. године.

У Народну скупштину Републике Српске као посланик је поново изабран 1997. године, а годину дана касније, 1998. године, бива изабран за предсједника Владе Републике Српске. Ову функцију обавља до јануара 2001. године.

За народног посланика СНСД-а поново је изабран 2002. године, и ту дужност обављао је до 2006. године, када у фебруару по други пут преузима дужност предсједника Владе Републике Српске. Трећи пут постаје предсједник Владе Републике Српске у децембру исте године, након што је странка на чијем је челу убједљиво побиједила на општим изборима у БиХ.

Дужност предсједника Владе обавља све до октобра 2010. године, када добија увјерљиву подршку и повјерење бирача, те бива изабран за предсједника Републике Српске. Свечани чин инаугурације новоизабраног предсједника Републике Српске обављен је 15. новембра 2010. године.

Након побједе на општим изборима у Босни и Херцеговини 12. октобра 2014. године, као први у историји Републике Српске, по други пут је изабран на дужност предсједника Републике.

На општим изборима у БиХ 2018. године изабран је на дужност српског члана Предсједништва БиХ.

Након побједе на општим изборима 2022. године изабран је за предсједника Републике Српске по трећи пут.

Милорад Додик добитник је више признања и одликовања, од којих су најважнији Орден Немањића, Орден Републике Српске на ленти, Орден Петра Великог са лентом, који додјељује Национални одбор за друштвена признања Руске Федерације за изванредан допринос унапређењу руско-српске сарадње.

За нарочите заслуге учињење за српску државу и народ предсједник Србије Александар Вучић одликовао га је највећим признањем Републике Србије – Орденом Републике Србије на великој огрлици.

Српска православна црква одликовала га је Орденом светог Саве првог реда, а јерусалимски патријарх му је додијелио Свети крст чувара Христовог гроба.

Током посјете Румунији, одликован је Оредном Епархије темишварске за допринос очувању српских интереса и веза.

Почасни је грађанин више градова у Републици Српској. Милорад Додик је и дугогодишњи истакнути спортски радник. Више од десет година био је предсједник КК „Игокеа“, чији је један од оснивача, а КК „Партизан“ из Београда додијелио му је титулу почасног предсједника клуба.

Ожењен је, отац двоје дјеце. Има седморо унучади.