Milorad Dodik

Predsjednik Republike Srpske

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske

Rođen je 12. marta 1959. godine u Banjaluci.

U Laktašima je završio osnovnu školu, a srednju u Banjaluci. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka, na Univerzitetu u Beogradu.

U periodu od 1986. do 1990. godine, kao najmlađi funkcioner tadašnje SFRJ, izuzetno uspješno je obavljao više važnih funkcija u Opštini Laktaši, između ostalog funkciju predsjednika Izvršnog odbora Opštine.

Na prvim višestranačkim izborima u BiH 1990. godine izabran je u Parlament BiH na listi Saveza reformskih snaga. Zbog neslaganja s tadašnjom vladajućom strukturom u Narodnoj skupštini Republike Srpske, formirao je Klub nezavisnih poslanika, koji je 1996. godine bio okosnica za formiranje Stranke nezavisnih socijaldemokrata, čiji je predsjednik od osnivanja 1996. godine.

U Narodnu skupštinu Republike Srpske kao poslanik je ponovo izabran 1997. godine, a godinu dana kasnije, 1998. godine, biva izabran za predsjednika Vlade Republike Srpske. Ovu funkciju obavlja do januara 2001. godine.

Za narodnog poslanika SNSD-a ponovo je izabran 2002. godine, i tu dužnost obavljao je do 2006. godine, kada u februaru po drugi put preuzima dužnost predsjednika Vlade Republike Srpske. Treći put postaje predsjednik Vlade Republike Srpske u decembru iste godine, nakon što je stranka na čijem je čelu ubjedljivo pobijedila na opštim izborima u BiH.

Dužnost predsjednika Vlade obavlja sve do oktobra 2010. godine, kada dobija uvjerljivu podršku i povjerenje birača, te biva izabran za predsjednika Republike Srpske. Svečani čin inauguracije novoizabranog predsjednika Republike Srpske obavljen je 15. novembra 2010. godine.

Nakon pobjede na opštim izborima u Bosni i Hercegovini 12. oktobra 2014. godine, kao prvi u istoriji Republike Srpske, po drugi put je izabran na dužnost predsjednika Republike.

Na opštim izborima u BiH 2018. godine izabran je na dužnost srpskog člana Predsjedništva BiH.

Nakon pobjede na opštim izborima 2022. godine izabran je za predsjednika Republike Srpske po treći put.

Milorad Dodik dobitnik je više priznanja i odlikovanja, od kojih su najvažniji Orden Nemanjića, Orden Republike Srpske na lenti, Orden Petra Velikog sa lentom, koji dodjeljuje Nacionalni odbor za društvena priznanja Ruske Federacije za izvanredan doprinos unapređenju rusko-srpske saradnje.

Za naročite zasluge učinjenje za srpsku državu i narod predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao ga je najvećim priznanjem Republike Srbije – Ordenom Republike Srbije na velikoj ogrlici.

Srpska pravoslavna crkva odlikovala ga je Ordenom svetog Save prvog reda, a jerusalimski patrijarh mu je dodijelio Sveti krst čuvara Hristovog groba.

Tokom posjete Rumuniji, odlikovan je Orednom Eparhije temišvarske za doprinos očuvanju srpskih interesa i veza.

Počasni je građanin više gradova u Republici Srpskoj. Milorad Dodik je i dugogodišnji istaknuti sportski radnik. Više od deset godina bio je predsjednik KK „Igokea“, čiji je jedan od osnivača, a KK „Partizan“ iz Beograda dodijelio mu je titulu počasnog predsjednika kluba.

Oženjen je, otac dvoje djece. Ima sedmoro unučadi.