Novogodišnja čestitka predsjednice Republike Srpske

31/12/2018

Novogodišnja čestitka predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović:

„Poštovani građani Republike Srpske,

Sad kad ispraćamo staru i dočekujemo novu, 2019. godinu, uz želju da nam nova godina bude bolja i uspješnija od prethodne, voljela bih da se osvrnem na nekoliko stvari važnih za Republiku, i sve nas – njene građane.

U godini na izmaku, kao i u nekoliko prethodnih, Republika Srpska je bila suočena sa brojnim izazovima, ali smo, uprkos tome, uspjeli da savladamo razne prepreke, očuvamo političku, socijalnu i fiskalnu stabilnost i da obezbijedimo kontinuiran privredni rast.

Povećali smo zaposlenost, uveli neka nova socijalana prava – od naknade za naše nezaposlene porodilje do civilnih invalidnina. Povećali smo plate svim radnicima i penzije našim penzionerima, kao i osnovicu za porodične i lične invalidnine i borački dodatak. Povećali smo i budžet za podsticaje u poljoprivredi.

Danas je budžet Republike Srpske stabilan i sposoban da, bez bilo kakvih kašnjenja, izvršava obaveze prema budžetskim korisnicima i građanima Republike Srpske.

Izgradili smo ili rekonstruisali bolnice, škole, vrtiće, studentske domove, vodovode, nove dionice autoputa i realizovali brojne druge projekte u oblasti saobraćajne i komunalne infrastrukture.

Sve ovo se nije desilo samo od sebe, već smo morali uložiti ogroman trud da bismo to postigli. Zato to mora biti osnova da se krećemo dalje, da i u narednom periodu povećavamo plate i penzije, socijalna davanja i da dalje gradimo Republiku Srpsku.

Za to nam trebaju stabilne institucije, treba nam mir, treba nam politički ambijent u kojem možemo da razvijamo Republiku i izvršavamo obaveze prema našim građanima. Republika se mora čuvati, i to je obaveza svih nas.

Zajedno možemo da uradimo mnogo za nas, za naše porodice, za našu djecu, a za to su nam potrebne jake institucije, jedinstvo i sloga, a ne podjele i nerealna očekivanja, koja ne donose korist nikome, osim onima koji ne vole Republiku Srpsku i koji se uporno s njom nastoje obračunati, još od njenog postanka.

Zato je važno da i u dolazećoj i svakoj sljedećoj novoj godini ne izgubimo iz vida važnost Republike koju želimo izgrađivati i unapređivati za generacije koje dolaze.

Naša je obaveza i da prepoznajemo izazove koji su ispred nas i da spremno na njih odgovorimo.

Učinićemo sve da Republika Srpska u narednom periodu bude institucionalno, bezbjednosno, politički i ekonomski jača, i uvjerena sam da ćemo narednu godinu završiti sa još boljim rezultatima.

Sa željom da godina pred nama bude godina stabilnosti, zajedništva i prosperiteta svih građana Republike Srpske, čestitam vam Novu godinu i božićne praznike za sve koji ga proslavljaju, kao i dolazeći Dan Republike.

Želim vam dobro zdravlje, ličnu i porodičnu sreću, uspjeh na profesionalnom planu i mnogo dobrih vijesti koji će obradovati vas i vaše najmilije. Želim vam stabilnu Republiku Srpsku koju ćemo svi zajedno graditi i jačati“, navodi se u čestitki predsjednice Republike Srpske.