“С љубављу храбрим срцима” највеће хумано достигнуће Српске

01/11/2023

Пише: Милорад Додик

Увијек се радо сјећам, а на лицу не покушавам да сакријем одраз искрених осјећања поноса на помен прве донаторске вечери “С љубављу храбрим срцима”. Одржана је 29. децембра 2010. године и тада је за помоћ дјеци из Републике Српске обољелој од малигних болести прикупљено 300.000 КМ, а нама иницијаторима постала је инспирација и путоказ за будуће дјеловање.

Тог децембра исписана је прва страница приче о хуманости и топлини, а у годинама које ће услиједити странице су се низале, износ прикупљених средстава у сврху лијечења дјеце повећавао, а “С љубављу храбрим срцима” постаје синоним за синергијску акцију у којој институције Републике Српске и грађани имају прилику да искажу љубав и солидарност са свима којима је помоћ потребна.

Свака наредна донаторска вече од 13, колико је до сада укупно у континуитету одржано, носила је различиту тематику, али циљ и мисија “С љубављу храбрим срцима” до данас остали су непромијењени. Свих ових година водила нас је мисао да уколико спасимо једно дијете, да смо спасили нечији цијели свијет, а снага коју нам је уносила била је довољна да испунимо своју дужност и да максимум енергије усмјеримо ка стварању безбрижног дјетињства и незамјењиве дјечје радости.

Непроцјењива је искра осјећања која се у нама будила сваки пут када смо на малим, њежним, невиним лицима угледали осмијех. Године им не дозвољавају да осјете сву тежину с којом се носе, а коју им је живот неправедно додијелио. Посебан осјећај буде и сузе среће на лицима њихових родитеља када се суоче са сазнањем да у тој исцрпној борби нису сами, када осјете емпатију суграђана, али и институција Републике Српске.

Ипак, да би се прича “С љубављу храбрим срцима” суштински разумјела, потребно је сагледати све оно чему је она до сада посредовала.

Да су грађани препознали хуманост и потенцијал ове хуманитарне акције, а са друге стране показали да у Републици Српској живе истинске патриоте, са жељом и вољом да покажу солидарност с њиховим малим суграђанима којима је помоћ потребна, било нам је јасно већ наредне, 2011. године, када је током донаторске вечери за дјецу с потешкоћама у развоју прикупљено 550.000 КМ.

На иницијативу Удружења “Одрасли за дјецу Републике Српске”, 2012. године, на трећој донаторској вечери, за помоћ дјеци обољелој од дијабетеса у Републици Српској, односно куповину инзулинских пумпи, прикупљено је 700.000 КМ.

Четврта донаторска веча “С љубављу храбрим срцима” одржана је 2013. године с циљем помоћи дјеци с аутизмом, а прикупљено је 607.000 КМ. Јубиларна, пета, у децембру 2014. године прикупила је 850.000 КМ за изградњу Родитељске куће, чији значај је вишеструк. Служи за бесплатан смјештај родитељима и дјеци која се на Одјељењу хематоонкологије лијече од малигних болести. Осим бесплатног смјештаја обољелој дјеци и њиховим родитељима, кућа пружа подршку, топлу породичну атмосферу и мјесто на којем бар на тренутак могу да забораве на лијечење и кроз игру врате дио нарушеног дјетињства.

Центар за ријетке болести Републике Српске био је иницијатор акције да се средства прикупљена током шесте донаторске вечери “С љубављу храбрим срцима” усмјере на помоћ дјеци с ријетким генетским обољењима. У те сврхе прикупљено је 820.000 КМ, а седма донаторска вече одржана је 2016. године, за изградњу Центра за превенцију развојних тешкоћа за мајку и дијете, што је био циљ те године. Одржана је на иницијативу Центра за превенцију развојних тешкоћа “За мајку и дијете”, а прикупљено је 1,3 милиона КМ.

Осма донаторска вече посебно је значајна јер је након тог догађаја хуманост у Републици Српској добила нову димензију, стотинама родитеља улила наду, а генерацијама дјеце вратила осмијех на лице и осигурала право на безбрижно дјетињство. Након што је под покровитељством предсједника Републике Српске у децембру 2017. године одржана донаторска вече “С љубављу храбрим срцима” почео је с радом Фонд солидарности, којем је за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству прослијеђено тада прикупљених 1.361.528 КМ.

Током девете донаторске вечери прикупљено је 1.438.038 КМ за набавку уређаја за роботски асистирану рехабилитацију дјеце с поремећајима кретања, док је наредне године за изградњу дневних центара за дјецу с потешкоћама у развоју у Бањалуци и Требињу прикупљено 1.254.000 КМ.

Хуманитарна прича се није угасила ни током пандемије вируса корона, те су од 2020. године до данас одржане још три хуманитарне вечери, а средства су усмјерена на оснивање прве банке хуманог млијека у Српској, на иницијативу Удружења родитеља пријевремено рођене дјеце “Мрвице”, прикупљање средстава за набавку превозних средстава за дјецу с интелектуалним потешкоћама, те набавку транспортних инкубатора.

Важно је напоменути да су транспортни инкубатори омогућили витално важан савремени неонатални транспорт, а поред донација болницама широм Републике Српске, показана је и солидарност с нашим народом на Косову и Метохији, који живи у тешким условима, те је један такав инкубатор дониран болници у Косовској Митровици. Поред хуманости, тиме су послате и поруке подршке да истрају у борби за опстанак на вијековним огњиштима и чувају нашу свету, српску земљу.

Постоји намјера да један такав инкубатор буде дониран и неком од породилишта у ФБиХ, уколико буде средстава. Хуманост нема границе и важан је живот сваког дјетета, гдје год оно живјело, које боје коже било и којој нацији припадало. Пред потресним причама и тешким животним судбинама недужних бића свако политиканство и махинације губе смисао и постају небитни. Неупоредиво је свако лично признање са свијешћу да си спасио само један живот, а акцијом “С љубављу храбрим срцима” спасли смо их много више. Веће признање од тога никоме није потребно.

ФОНД СОЛИДАРНОСТИ

Као трајни гарант подршке институција Републике Српске родитељима са дјецом чије стање захтијева дијагностику и лијечење у иностранству, из једне од тих 13 донаторских вечери “С љубављу храбрим срцима”, родио се Фонд солидарности, још једна круна рада и институција љубави, храбрости и солидарности, а лишена свих политичких манипулација.

Република Српска је оснивањем Фонда солидарности системски ријешила једно од најважнијих питања – финансирање лијечења и дијагностике дјеце у иностранству. Средства Фонда солидарности одобравају се поједностављеном процедуром за дијагностику и лијечење у иностранству дјеце узраста до 18 година, која су осигурана лица Фонда здравственог осигурања Српске и држављани БиХ.

Фонд солидарности тренутно на рачунима располаже са 18.386.410 КМ, а од почетка рада па до данас финансирани су лијечење и дијагностика за 617 дјеце из Републике Српске, за шта је издвојено више од 35 милиона КМ. Фонд солидарности издао је 1.139 рјешења за лијечење у иностранству, јер нека дјеца одлазе на лијечење више пута у току године, а дјеца из Републике Српске лијечена су у референтним клиникама широм свијета, у Њемачкој, САД, Француској, Италији, Турској, Аустрији, Шпанији, Словенији, Хрватској, Србији, Белгији, Холандији и другим земљама.