Предсједница Републике Српске састала се са гувернером аустријске покрајине Салцбург

26/11/2019

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић састала се данас са гувернером аустријске покрајине Салцбург, Вилфридом Хаслауером /Wilfried Haslauer/.

Предсједница Цвијановић и гувернер Хаслауер разговарали су о интензивирању односа када је ријеч о институционалној сарадњи Републике Српске и покрајине Салцбург, европским интеграционим процесима и међурегионалној сарадњи.

Такође, на састанку је разговарано и о јачању привредних веза Републике Српске и покрајине Салцбург и повезивању у областима које су од заједничког интереса.

Овом приликом, предсједница Цвијановић је истакла да је Српска посвећена јачању регионалне сарадње, као предуслову за ефикасније повезивање тржишта, те оцијенила да бројна српска заједница која живи у покрајини Салцбург, представља важну карику за јачање добрих пословних и институционалних односа.

Предсједница Цвијановић је поручила аустријским инвеститорима да су добродошли у Српску, те истакла да је спољнотрговинска размјена између Српске и Аустрије на високом нивоу, те да постоји простор за додатно јачање привредних веза.

На састанку са гувернером Хаслауером, предсједница Српске је указала и на неке од проблема са којима се суочава српска заједница у Аустрији, као што је немогућност учења српског језика у редовној настави, те истакла да би помоћ покрајинских власти у том сегменту била од велике помоћи.

Током боравка у покрајини Салцбург, предсједница Цвијановић дала је интервју за Салцбуршке новости /“Salzburger Nachrichten”/, један од најзначајнијих дневних листова у Аустрији.