Реаговање предсједнице Републике Српске на данашњу одлуку Уставног суда БиХ

29/03/2019

Реаговање предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић на данашњу одлуку Уставног суда БиХ:

„Својом одлуком о оспоравању 9. јануара као Дана Републике Српске, Уставни суд БиХ још једном је доказао да се при одлучивању руководи политичким, а не правним критеријумима, те да је у потпуности преузео улогу коју је у прошлости имао ОХР.

Нажалост, ова одлука Уставног суда БиХ додатно ће нарушити, ионако крхко повјерење грађана Републике Српске у ову институцију којој, очигледно, дневни ред у највећој мјери диктира политичко Сарајево.

Уз неоспорну историјску чињеницу да је Република Српска настала 9. јануара 1992. године, за институције Републике Српске је обавезујући суд и њених грађана, који су на референдуму убједљивом већином одлучили да ће Дан Републике и убудуће бити обиљежаван тог дана када је, уосталом, Република Српска и формирана.

Чињеница да се Уставни суд БиХ, у којем сједе стране судије, бави питањем празника, а БиХ није у стању да направи ни најмањи помак напријед, па чак ни да формира власт након проведених избора, говори о њеном општем стању.

О окрњеном суверенитету БиХ говори и само постојање страних судија, а већ много пута је доказано да се они воде политичким жељама налогодаваца, а не словом Устава.

У складу са очекивањима грађана Републике Српске, као и историјским фактима, обавеза институција Републике Српске јесте да очувају 9. јануар као празник њеног рођења.

Данашња одлука Уставног суда БиХ дио је оркестриране активности усмјерене против Републике Српске, која се води на више терена – од оспоравања Дана Републике, разних финансијских блокада, тенденциозног пресуђивања за ратне злочине, па до спречавања конституисања власти на нивоу БиХ, а све у циљу да већинска воља грађана Републике Српске не буде испоштована, како би институцијама БиХ управљали бошњачки политичари, у сарадњи са страним факторима.

Не може се заједничка будућност градити на негацији и оспоравању“, наводи се у реаговању предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић.