Предсједница Републике Српске упутила честитку поводом 3. маја – Међународног дана слободе медија

02/05/2020

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, поводом 3. маја – Међународног дана слободе медија, упутила је честитку свим новинарима, редакцијама, уредништвима и удружењима новинара у Републици Српској.

„Обиљежавање Међународног дана слободе медија прилика је да се подсјетимо да је слобода говора, односно изражавањe мишљењa, једно од темељних људских права сваког демократског уређења.

Улога новинара и медија у јачању демократског друштва је изузетно важна, посебно у  условима  ванредних околности,  када јавности треба омогућити тачне, свеобухватне и правовременe информације јер само тако могу бити у служби истине, као централне вриједности новинарства.

Користим прилику да се захвалим новинарима и другим медијским радницима, као што су сниматељи, фоторепортери, техничке екипе, возачи и други, који су у вријеме пандемије корона вируса свакодневно на терену како би грађанима пренијели важне и корисне информације о овој ванредној пријетњи по здравље свих нас.

Изражавам увјерење да ће представници медија у Републици Српској у свом раду и у наредном периоду показивати висок ниво одговорности,  те да ће његујући професионалне стандарде, бити у служби јавног интереса и демократских процеса.

Институције Републике Српске су опредијељене за унапређење амбијета за што виши степен медијских слобода како би медијски радници  свој одговоран и изазован посао обављали са што мање препрека и потешкоћа.

Још једном вам честитам Међународни дан слободе медија и желим добро здравље и успјешан рад,  те  бољи професионални и лични стандард“, наводи се у честитки предсједнице Републике Српске.