Предсједница Републике Српске свечано отворила вртић „Бајка“ у Александровцу

26/01/2020

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, начелник општине Лакташи Ранко Kарапетровић и директор вртића „Бајка“ у Александровцу Наташа Трнинић данас су у овом мјесту свечано отворили нови вртић за 60 малишана.

Предсједница Републике оцијенила је да је отварање вртића „Бајка“ у Александровцу значајан искорак у укупном предшколском образовању Српске, а намјера је да се обезбиједи што већи обухват дјеце у урбаним и руралним срединама.

Предсједница Цвијановић је нагласила да се стичу услови да се овако нешто ради широм Републике Српске, јер се до сада тај процес вршио у различитим објектима.

„Ово је добар модел удруживања средстава, Влада Републике Српске обезбиједила је 800.000 KМ, али ту су и донације Швајцарске, УНДП-а. Kористили смо и механизам сарадње домаћих и међународних финансијских организација“, рекла је предсједница Републике.

Према ријечима предсједнице Републике Српске, ово је развојна шанса Српске, јер се на овај начин помаже родитељима да ускладе пословне и породичне обавезе, а и процесу образовања прилази се на други начин.

„Ово отвара и неке друге прилике, јер је у вртићу запослено 11 људи, што доприноси развоју Републике“, сматра предсједница Цвијановић.