Предсједница Републике Српске разговарала у Вашингтону са замјеником помоћника државног секретара САД-а за европска и евроазијска питања

05/02/2020

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, током званичне посјете Сједињеним Америчким  Државама (САД), састала се данас у Вашингтону са замјеником помоћника државног секретара САД-а за европска и евроазијска питања Метјуом Палмером (Matthew Palmer).

Саговорници су размијенили мишљење о актуелној политичкој и економској ситуацију у Републици Српској и БиХ, као и о унапређењу сарадње Републике Српске и САД-a на свим пољима.

У разговору са Палмером, предсједница Цвијановић је изразила опредјељеност институција Републике Српске за очување мира и политичке стабилности у БиХ и региону, као најважнијих предуслова за економски развој, побољшање пословног амбијента и животног стандарда свих грађана. 

Предсједница Републике  овом приликом је истакла да је  Дејтонски споразум и уважавање уставне структуре БиХ, која подразумијева пуну равноправност три конститутивна народа, добар оквир за функционисање, развој и напредак БиХ.

На састанку је разговарано и о безбједносним изазовима у региону Западног Балкана, те истакнуто да је и по овом питању потребна координација надлежних институција свих нивоа власти у БиХ.

Током састанка, саговорници су констатовали да је “мали Шенген” позитивна иницијатива за цијели регион, а предсједница Цвијановић је истакла да су институције Српске већ подржале ову иницијативу која за циљ има унапређење регионалног економског простора.

Састанку је присуствовао и амбасадор БиХ у Сједињеним Америчким Државама Бојан Вујић.

У оквиру званичне посјете Сједињеним Државама, предсједница Цвијановић данас ће у Пентагону  посјетити Националну гарду државе Мериленд.