Предсједница Републике Српске разговарала у Њујорку са шефом Савеза предсједника водећих јеврејских организација у САД

21/05/2019

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић разговарала је данас у Њујорку са шефом Савеза предсједника водећих јеврејских организација у САД Малколмом Хонлајном.

На састанку је разговарано о актуелним политичким и безбједносним изазовима на Балкану, као и на глобалном нивоу, те о јачању сарадње Републике Српске и утицајних јеврејских организација у Сједињеним Америчким Државама.

Током састанка, предсједница Цвијановић је изразила задовољство тиме што Република Српска има одличну сарадњу са Савезом водећих јеврејских организација у САД, са којим нас веже дугогодишње пријатељство и разумијевање.

Предсједница Цвијановић је изразила задовољство и чињеницом да Српска има функционалне институције, политичку стабилност, као и све бољу економску, финансијску и социјалну ситуацију, те нагласила да је неопходно што прије формирати нови сазив Савјета министара.

Овом приликом, предсједница Цвијановић је истакла да су институције Републике Српске посвећене јачању капацитета за борбу против тероризма и екстремизма, као и међународној сарадњи у циљу успјешног суочавања са заједничким безбједносним изазовима.

Предсједница Републике Српске је упознала Хонлајна са активностима које Србија и Српска заједнички проводе на изградњи Меморијалног комплекса у Доњој Градини, те му се овом приликом захвалила на ранијој посјети овом спомен подручју које је важно како за српски, тако и за јеврејски народ.

Предсједница Цвијановић је истакла да је за српски народ значајно то што је у Њујорку недавно откривено спомен обиљежје жртвама усташких логора Јадовно-Госпић-Паг.