Предсједница Републике Српске разговарала са предсједником Владе Републике Српске, српским чланом Предсједништва БиХ и предсједавајућим Савјета министара

19/03/2020

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић разговарала је данас у Палати Републике са предсједником Владе Републике Српске Радованом Вишковићем, српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком и предсједавајућим Савјета министара Зораном Тегелтијом.

Предсједница Републике Српске изјавила је да ће глобално привреда претрпјети велику штету усљед вируса корона и најавила да ће Српска предузети сет мјера, међу којима је формирање фонда за помоћ привреди у Српској.

„То ће подразумијевати мобилизацију одређених средстава која су прикупљена из домаћих извора и међународних финансијских организација“, рекла је предсједница Цвијановић.

Предсједница Српске је поручила грађанима и привредним субјектима да ће институције бити уз њих, те да знају да већ многи трпе штету.

„Биће мораторијум на плаћање кредита, како за грађане, тако и привредне субјекте. Наше породице не треба да буду у страху ако нису у могућности да извршавају ову обавезу“, навела је предсједница Цвијановић.

Предсједница Републике је истакла да су у новонасталој ситуацији надлежне институције правовремено реаговале, посебно здравствене установе.

Предсједница Цвијановић је оцијенила да су здравствене установе одговориле како треба поводом појаве вируса корона, те навела да, вјероватно, неће бити могуће организовати школу до краја овог полугодишта.

„Остаје увијек брига да ли се сви довољно придржавамо одређених инструкција. Морамо разумјети да се налазимо у ванредној ситуацији и кризни штаб даје највећи број наредби. Исто тако, задовољни смо како реализујемо пројекат школа на даљину и што су здравствене установе обезбиједиле потребне капацитете и одвојиле пацијенте угрожене вирусом од редовних“, каже предсједница Републике.

Предсједница Републике Српске је напоменула да је почела активност постављања шатора на граничним прелазима, што ће бити значајан допринос у рјешавању проблема.

„Оружане снаге су на терену и биће изазов како организовати живот унутар тих насеља, али надлежни органи, заједно са локалним заједницама, обавиће то онако како је прописано. Очекујемо ангажман и здравствених служби, Цивилне заштите, локалних заједница и Министарства унутрашњих послова Републике Српске“, рекла је предсједница Цвијановић.

Према ријечима предсједнице Републике Српске, Влада Српске је дефинисала сет мјера које је договорила са пословном заједницом.

„Ванредна ситуација даје низ могућности Штабу да дјелује и можемо рећи да већина грађана заслужује сваку похвалу зато што озбиљно приступају проблему. Нажалост, постоје они који нису одговорни, могу нанијети штету свима и зато морамо пооштрити казнену политику. Ово није задња криза са којим се суочавамо, али је велики тест за све нас. Сигурна сам да ћемо изаћи из кризе и зато се припремамо да квалитетно интервенишемо“, поручила је предсједница Српске.