Предсједница Републике Српске разговарала са предсједником Русије

17/01/2019

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик разговарали су данас у Београду са предсједником Русије Владимиром Путином.

Предсједница Цвијановић изјавила је да је руски предсједник показао да добро разумије околности у којима Српска и српски народ функционишу.

Предсједница Републике је нагласила да је „јако важно имати великог свјетског играча који разумије колико је важно очувати Дејтон и дејтонску позицију Републике Српске, али не радити ни против кога у БиХ“, те додала да јој је жао што то многи у БиХ не разумију.

Предсједница Цвијановић је истакла да је Република Српска увијек захвална за то што Русија досљедно брани ставове Републике Српске у Савјету безбједности УН.

„То је много година био једини глас и једини начин на који смо могли да се супротставимо разним фабрикацијама и конструкцијама које су прављење на рачун Републике Српске и наравно да ће народ Републике Српске увијек бити захвалан за тако нешто“, рекла је предсједница Српске.

Предсједница Републике је поручила да је почаствована што је са предсједавајућим Предсједништва БиХ Милорадом Додиком имала прилику да учествује у Београду на заједничком ручку са руским предсједником Владимиром Путином.

Предсједница Цвијановић је изразила захвалност и предсједнику Србије Александру Вучићу што је то уприличио, као и састанак са предсједником Путином у Палати Србија, а на којем су она и предсједавајући Предсједништва БиХ разговарали са руским предсједником о бројним темама и упознали га о политичкој ситуацији, како је то био случај и у претходним сусретима.

Предсједница Српске је нагласила да су са предсједником Путином разговарали о наставку сарадње на економском плану, о могућности за појачано улагање Русије када је ријеч о Српској, те о унапређењу односа Српске и Русије у свим областима – култури, економији, привреди.

Према њеним ријечима, Српска је заинтересована и за унапређење односа у области инфраструктуре, а посебно у области образовања и здравства, гдје су већ започеле одређене активности.

„Мислим да је важно да се приближавамо и боље разумијемо. Увијек постоји захвалност када је у питању Република Српска за добро разумијевање околности у којима ми функционишемо и за пословично добру одбрану дејтонских позиција не само Републике Српске него цијеле БиХ“, закључила је предсједница Цвијановић.