Предсједница Републике Српске разговарала са новоименованим шефом Делегације Европске уније у БиХ

11/10/2019

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић разговарала је данас у свом кабинету са новоименованим шефом Делегације Европске уније у БиХ Јоханом Затлером.

Овом приликом, предсједница Цвијановић упознала је саговорника са политичком и економском ситуацијом у Републици Српској и БиХ, као и са тренутном стагнацијом у процесу европских интеграција, која је узрокована чињеницом да ни годину дана након одржаних избора није конституисана власт на свим нивоима у БиХ.

На састанку је констатовано да је неопходно без одлагања формирати нови сазив Савјетa министара, као и власт на нивоу Федерације БиХ, како би се обезбиједило хармонизовано и усаглашено дјеловање свих надлежних институција у БиХ, које је предуслов ефикасног провођења реформских процеса, као и напретка на европском путу.

Током састанка, предсједница Цвијановић је изразила чврсту опредијељеност институција Српске ка европским интеграцијама, те нагласила да се овај процес мора наставити у складу са принципима и правилима усаглашеног механизма координације, као и са пуним уважавањем уставних надлежности свих нивоа власти у БиХ.

Предсједница Републике Српске пожељела је добродошлицу и успјешан боравак у БиХ новом шефу Делегације ЕУ, те изразила наду да ће досадашња добра сарадња институција Српске и Делегације Европске уније у БиХ бити настављена и у наредном периоду.