Предсједница Републике Српске разговарала са државном секретарком за породицу и омладину у Министарству људских ресурса Мађарске

25/02/2020

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић разговарала је данас у Бањалуци са државном секретарком за породицу и омладину у Министарству људских ресурса Мађарске Каталин Новак.

Предсједница Републике Српске изјавила је да је данашњи састанак са државном секретарком за породицу и омладину у Министарству људских ресурса Мађарске Каталин Новак био веома конструктиван, те да су утврђени приоритети за наставак сарадње и договорена посјета представника неколико ресора у Влади Републике Српске Мађарској како би та сарадња била конкретизована.

„Наш данашњи састанак реализован је на основу претходног договора мађарског премијера Виктора Орбана и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика са састанка одржаног у Будимпешти у јуну прошле године. Један од закључака тог састанка односио се на израду заједничког акционог плана, с обзиром на спремност мађарске Владе да са Републиком Српском подијели своја искуства у области привреде, миграција и породичне и социјалне политике“, навела је предсједница Цвијановић.

Предсједница Републике је истакла да је данас договорено да ће једна делегација коју чине ресорна министарства Српске ићи у радну посјету Будимпешти, гдје ће се бавити детаљима и како би биле реализоване неке од ових најављених активности.

Кад је ријеч о демографској политици и људским ресурсима, те породичној и социјалној политици, предсједница Републике Српске је истакла да Српску посебно интересују мјере које Влада Мађарске проводи већ неко вријеме, а посебно ефекти и резултати које су произвеле такве мјере.

„Као што је познато, ми смо већ најавили одређене мјере које би биле сличне онима које постоје у Мађарској јер је оцијењено да су оне дале добре резултате. Што се тиче осталих области, ресорна министраства обје владе ће радити и на јачању привредне сарадње, али и области миграција“, рекла је предсједница Српске.

Предсједница Републике је навела да је Српска фасцинирана одређеним потезима мађарске Владе, који показују како се треба односити према једном тако важном питању.

Предсједница Цвијановић је рекла да је саговорницу упознала о Националном програму Српске демографске обнове, те истакла да ће се у програму демографске обнове Српске наћи и неке од мјера које је дефинисала мађарска Влада.

Предсједница Српске је нагласила да јој је велика част и задовољство да је данас у Бањалуци угостила делегацију Мађарске, коју је предводила државна секретарка за породицу и омладину у Министарству људских ресурса Мађарске Каталин Новак.