Предсједница Републике Српске разговарала са члановима Експертске групе за израду терапијских протокола и смјерница за лијечење болничких пацијената са KОВИД-19 инфекцијом

22/04/2020

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић разговарала је данас у Палати Републике са члановима Експертске групе за израду терапијских протокола и смјерница за лијечење болничких пацијената са KОВИД-19 инфекцијом.

Током састанка, на којем су чланови експертске групе упознали предсједницу Цвијановић са тренутном здравствено-епидемиолошком ситуацијом у Републици Српској, као и са препорукама и смјерницама за лијечење пацијената са KОВИД -19 инфекцијом,  оцијењено је да су институције Републике Српске предузеле и на вријеме донијеле адекватне мјере како би се заштитили животи и сачувало здравље грађана. 

Предсједница Цвијановић је овом приликом истакла да је здравствени сектор Републике Српске пандемију вируса корона (KОВИД-19)  дочекао спремно и изразила захвалност здравственим радницима, на њиховој пожртвованости и доприносу који дају у борби за очување здравља грађана Српске.

Експертска група за израду терапијских протокола и смјерница за лијечење болничких пацијената са Ковид-19 инфекцијом  формирана је 26. марта 2020. године  на основу одлуке Министарства здравља и сцоијалне заштите Републике Српске, са циљем стандардизовања начина лијечења свих пацијената са КОВИД-19 инфекцијом у Републици Српској, те сагледавања и анализе међународних  искустава.

У тиму који анализира и даје препоруке како и чиме лијечити пацијенте обољеле од корона вируса у Републици Српској, су декан Медицинског факултета у Бањалуци и специјалиста клиничке фармакологије Ранко Шкрбић, специјалиста инфектологије Антонија Верхаз, супспецијалиста интензивне терапије Пеђа Ковачевић, специјалиста клиничке микробиологије Маја Травар, специјалиста клиничке фармације Тијана Ковачевић, затим специјалиста пулмолог интензивиста Огњен Гајић са „Мајо Клиник“ из Минесоте, Мијомир Пелемиш специјалиста инфектологије и клиничке фармакологије са Медицинског факултета у Београду, специјалиста радиологије Саша Вујновић, те епидемиолог Института за јавно здравство Републике Српске Јела Аћимовић.