Предсједница Републике Српске присуствовала свечаном отварању 16. савјетовања „Октобарски правнички дани“

03/10/2019

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић присуствовала је, у Бањој Луци, свечаном отварању 16. савјетовања „Октобарски правнички дани“.

„Чињеница да се „Октобарски правнички дани“ одржавају 16. пут јасно свједочи о значају и квалитету овог догађаја, као и да је он прерастао у сада већ традиционални сусрет најистакнутијих правних стручњака из региона као прилика за размјену мишљења, искуства и знања у области правних наука“, рекла је предсједница Републике Српске.

„Број истакнутих правних стручњака који присуствују овогодишњем скупу, као и чињеница да је током сесија предвиђено да се, у оквиру опште теме ‘Изградња и функционисање правног система’, разматра шест различитих правних области, упућују на то да ће и овогодишњи скуп бити обиљежен динамичном стручном расправом, те да ће бити прилика за размјену искустава, али и стицање нових знања“, истакла је предсједница Цвијановић на отварању савјетовања „Октобарски правнички дани“.

Предсједница Републике је нагласила да се значај „Октобарских правничких дана“ огледа и у непосредној афирмацији саме правне науке и изразила увјерење да земље региона у том контексту не заостају за номинално развијенијим свијетом којем, у погледу уређености и стандарда живота у цјелини, сви теже.

Говорећи из перспективе предсједника Републике Српске, као некога чија је једна од уставних функција управо да обезбјеђује и манифестује политичко, правно, али и институционално јединство Српске, као јединственог и недјељивог правног ентитета, предсједница Цвијановић је нагласила да је Република Српска заједница темељена на праву, са свим неопходним уставним прерогативима који сачињавају елементе њеног правног идентитета.

„У основи тог правног идентитета Републике Српске јесте њен уставни акт донесен још 28. фебруара 1992. године, али и Устав БиХ као Анекс 4 Дејтонског мировног споразума. На основу уставног акта из 1992. године, који је у накнадним временима претрпио одређене измјене, обезбијеђено је правно, политичко и институционално функционисање Републике Српске кроз све ове године које нису биле нимало лаке, управо, супротно“, истакла је предсједница Цвијановић.

Подсјетивши да је Република Српска прошла много изазова, да је била изложена различитим притисцима и насртајима, предсједница Републике је навела да су управо то њено правно утемељење и изграђеност представљали најснажније средство њене одбране, одбране њених институција, надлежности и субјективитета.

„Било би наивно вјеровати да су изазови по Републику Српску окончани, те је стога и потреба за јачањем правних инструмената који су јој на располагању, као и правних знања уопште, још израженија. Kао предсједник, могу рећи да сам поносна што смо, у готово немогућим околностима, успјели обезбиједити пуну институционалну, политичку и финансијску стабилност Републике Српске“, нагласила је предсједница Цвијановић.

У обраћању на 16. савјетовању „Октобарски правнички дани“ предсједница Републике је навела да не треба бити лажно скроман и занемарити чињеницу да је Српска данас једина у потпуности функционална и самоодржива цјелина у БиХ.

Они који покушавају да оспоре Републику Српску и кључне елементе њеног идентитета, навела је предсједница Цвијановић, треба да имају на уму да је Српска више него способна и капацитирана да се свим расположивим правним, али и политичким средствима брани.

„Републику Српску градимо као модерну заједницу која се темељи на праву, као демократско друштво у којем ће права и слободе, индивидуалног или колективног карактера, бити у потпуности заштићени. За све младе правно-политичке заједнице, а Република Српска то јесте, од превасходног значаја је изградња кохерентног правног система, али и ефикасног, хијерархијски устројеног правног поретка у којем ће дефинисана права и обавезе бити искључиви оквир понашања и дјеловања како институција, тако и правних и физичких лица“, истакла је предсједница Републике Српске и додала да изградња кохерентног правног система и ефикасног правног поретка није једноставан задатак, узимајући у обзир не тако давне историјске турбуленције на овим просторима и крах друштвено-политичког система, с једне стране, те прилично интензивне, али не увијек и најпрецизније дефинисане интеграцијске процесе којима су сви у региону захваћени, с друге стране.

Предсједница Републике је оцијенила да ће стога улога правне струке у овом подухвату бити од пресудног значаја.

Предсједница Цвијановић је навела да као предсједник Републике поздравља сваку иницијативу, догађај и манифестацију, који имају циљ афирмацију правне науке, стручно усавршавање младих правника и, генерално, развој научних сазнања у правној науци.

„У то име, желим да се захвалим Удружењу правника, правним факултетима универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву, Адвокатској и Нотарској комори, Центру за едукацију судија и тужилаца Републике Српске, као и свима осталима који су директно и индиректно учествовали у организацији овог значајног догађаја“, рекла је предсједница Републике Српске и пожељела свим учесницима конструктиван дијалог, те успјешан и срећан рад.

Свечаном отварању 16. савјетовања „Октобарски правнички дани“ присустовала је и генерални секретар предсједника Републике Српске Ђука Хуремовић.