Предсједница Републике Српске присуствовала свечаној академији поводом Савиндана

27/01/2019

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић присуствовала je данас, у бањалучкој Гимназији, свечаној академији поводом школске славе Светог Саве.

Том приликом,, предсједница Републике рекла је да је важно сваке године показати поштовање према онима који су указали колико је важно да се ради на писмености, просвјетитељству, стицању знања.

„Важно је да се сваке године окупљамо и да на неки начин покажемо поштовање према онима који су указали колико је важно да се ради на писмености, просвјетитељству, стицању знања и коначно на томе да имамо одређено знање“, истакла је предсједница Цвијановић.

Предсједница Републике рекла је да је важно да у наредном периоду још више пажње буде посвећено унапређењу образовног рада.

„Влада Српске је доста тога урадила у претходном периоду, међутим остаје нам крупни корак који подразумијева модернизацију да би они који завршавају средње школе, а касније и факултете, нашли адекватније послове и да имају више шанси за запослење“, рекла је предсједница Цвијановић, те истакла да свака земља наилази на изазове те врсте и да је тешко ускладити образовни систем са потребама тржишта рада, јер се те потребе мијењају.

Предсједница Републике Српске рекла је да је задовољна јер су просвјетним радницима повећане плате, како је и обећано, те навела да је то повећање од почетних осам одсто, а након тога слиједе и друга повећања да би дошли до потпуног усклађивања коефицијената за све буџетске кориснике.

Kада је ријеч о побољшању услова у образовању у овој години, предсједница Цвијановић је рекла да треба ићи даље са повећањем плата наставном особљу, али и направити видљивије искораке када је ријеч о модернизацији и истакла да је домаћи образовни систем јако добар у свим сегментима, од основне школе до факултета, гдје ученици и студенти стичу велико знање.

Предсједница Српске сматра да не треба модернизовати само наставни процес, већ наћи одговор на општа, глобална и друштвена кретања и да кадар буде образован према томе.

„То значи одрицање од неких традиционалних рутина, које су показале добре ствари, али је данас дошло вријеме да дјецу образујемо тако да што прије дођу до информације, а не да увијек имају ту информацију у својој глави“, нагласила је предсједница Цвијановић, те додала да је много тога урађено у претходном периоду, али да се никада није ишло довољно брзим кораком да би испратили све промјене.

„Ипак, поставили смо темеље, начинили одређене анализе и то ће у наредном периоду значити доста тога што ће се морати мијењати“, рекла је предсједница Цвијановић, истичући да је сада, након борбе у претходних неколико година са посљедицама глобалне економске кризе, дошло вријеме за искораке, које могу очекивати све генерације које се школују, али и наставни кадар који ће се морати прилагођавати тим потребама.

Свечаној академији поводом Савиндана присуствовали су и министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић и градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.