Предсједница Републике Српске присуствовала састанку српског члана Предсједништва БиХ и предсједника Владе Руске Федерације

19/10/2019

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић присуствовала је вечерас у Београду састанку српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и предсједника Владе Руске Федерације Дмитрија Медведева.

Предсједница Републике Српске изјавила је да су економске теме, посебно пројекат гасификације, биле у фокусу разговора који су она и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик водили са руским премијером Дмитријем Медведовим.

„Разговарали смо о наставку економске сарадње, о најважнијим питањима која су раније трасирана, али увијек постоји простор за успостављање нових пројеката“, рекла је предсједница Цвијановић.

Предсједница Републике Српске је објаснила да је посебан акценат стављен на пројекат гасификације чијој реализацији су се раније посветиле Влада и институције Републике Српске, као и очекивањима за предстојећи период. „Заинтересовани смо да у томе учествујемо, да смо дио те приче“, додала је предсједница Републике Српске.

Предсједница Српске је изразила задовољство политичким разумијевањем Републике Српске и Русије, те оцијенила да када то постоји онда нема препреке ни на економском путу.

Предсједница Цвијановић је указала и на значајну улогу коју Русија има у Савјету безбједности УН, гдје говори језиком истине.

„Мени је жао што смо као Република Српска, али то није једини простор који је задесило тако нешто, постали предмет разних манипулација и спекулација које долазе углавном из Сарајева, а заједно са њим и са одређених страних адреса које су се потрудиле да нас ставе у жижу интересовања и прикажу као неког гдје, наводно, постоји руски малигни утицај“, навела је предсједница Цвијановић.

Предсједница Републике је рекла да у БиХ постоје различити утицаји и да, како је објаснила, не зна зашто би се проблематизовало да постоји руски утицај на тај начин како га желе описати. „Зашто би се то проблематизовало у мору различитих утицаја који тамо постоје“, упитала је предсједница Цвијановић.

Предсједница Српске је указала да је састанак са руским премијером био добра прилика да му представе како у БиХ ни послије годину дана од избора власт није формирана.

Предсједница Цвијановић је оцијенила да је до тога дошло зато што је формула за суживот у БиХ очито условљавање, умјесто да буде разумијевање и договарање.