Предсједница Републике Српске присуствовала обиљежавању треће годишњице рада Факултета безбједносних наука

06/03/2020

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић присуствовала је данас у Бањалуци обиљежавању треће годишњице рада Факултета безбједносних наука.

Предсједница Републике Српске поручила је да Српска не смије одустати од идеја за које сто одсто зна да су исправне, попут формирања резервног састава полиције, захваљујући којем би данас институције много лакше могле да се баве питањем мигрантске кризе.

Предсједница Цвијановић је напоменула да оваква идеја није реализована јер је било „политичке галаме“ и измишљених прича да би то могла бити пријетња по остатак БиХ, те нагласила да би формирање оваквих снага биле корисне и у Федерацији БиХ, јер би то значило безбједност на вишем нивоу.

„Када год изађете са неком добром идејом, по правилу крене галама из Сарајева, онда галаме странци и тако даље. Не смијемо одустајати од ствари за које знамо да су исправне него морамо на њима истрајати“, рекла је предсједница Републике.

Предсједница Републике Српске је поновила да је Српска имала пуно право да тражи успостављање резервног састава полиције, који би уз редовни, али и оне који на научној и свакој другој основи проучавају одређене изазове, могли да се укључе у питања опште безбједности Републике Српске.

„Суочени смо са изазовима који излазе из класичних оквира јавне безбједности, можда чак и националне безбједности. Ствари морамо посматрати на глобалном нивоу, а када данас погледате ситуацију у вези са мигранстком кризом или претходне године које су биле обиљежене глобалном пријетњом од тероризма или дешавања те врсте, наравно да разумијемо колико је важно да наши људи, не само они који носе полицијску или војну униформу, него и стручњаци за различите области, а посебно безбједност, буду заједно интегрисани и на располагању широј друштвеној заједници да би могла да се одбрани од тих изазова“, рекла је предсједница Цвијановић.

Према ријечима предсједнице Републике Српске, сви ти изазови показују колики је значај образовних установа, попут Факултета безбједносних наука и колико је њихова улога важна у изградњи и јачању перспективе за стабилну будућност Републике Српске.

Предсједница Српске је изразила задовољство што је била на челу Владе која је подржала трансформацију Високе школе унутрашњих послова у Факултет безбједносних наука и да Српска има кадрове који ће моћи да одговоре на будуће изазове.

„Стојим иза онога што је мисија овог факултета јер знам да ће много тога зависити управо од људи које ћемо школовати овдје. Важно је да уводимо нове наставне програме, неку нову праксу у наставни процес у најширем смислу, посебно у високом образовању, знајући колико је важно да идемо у корак који нам диктира ново доба“, рекла је предсједница Цвијановић.