Предсједница Републике Српске присуствовала обиљежавању 9. маја – Дана побједе над фашизмом

09/05/2020

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић присуствовала је данас у Бањалуци обиљежавању 9. маја – Дана побједе над фашизмом.

На Тргу палих бораца НОР-а у Бањалуци предсједница Републике Српске положила је вијенац на споменик жртвама фашизма.

Предсједница Републике поручила је да српски народ треба да буде поносан на своју прошлост и допринос који је дао у борби против великог зла – фашизма.

На обиљежавању Дана побједе над фашизмом, предсједница Цвијановић је истакла да будућим генерацијама морају бити показане вриједности и идеали због којих је било много жртава.

„Велике жртве и велики идеали заслужују велико поштовање, такав мора бити и наш однос према онима који су дали животе за слободу и допринос у борби против фашизма у Другом свјетском рату“, рекла је предсједница Републике Српске.

Предсједница Цвијановић је нагласила да Република Српска баштини ове вриједности и да је важно да будуће генерације поштују ове жртве, али и разумију снагу борбе и идеала за које су се они борили.

„Наравно да је и Европа извукла велику поуку из Другог свјетског рата и зато је након тога успоставила нови начин функционисања и заједништва на свом простору. Зато треба разумјети зашто се Дан побједе над фашизмом истовремено доживљава и обиљежава и као Дан Европе“, истакла је предсједница Републике Српске.